Na Gimnaziji Ledina se dogaja veliko zanimivega skozi vse leto. Da bi o tem vsi vse vedeli, pišemo novice.

11. 7. 2024 |

Rezultati spomladanskega roka mature

Maturo je uspešno opravilo 198 maturantov (99,5 %), ki so dosegli v povprečju 22 točk. Vsem iskreno čestitamo, še posebej pa smo ponosni na deset zlatih. To so Jernej Grbec, Viva Kadunc, Tjaša Kerpan, Gaja Patricija Ličina, Izabela Ostanek, Nika Paternoster, Marjeta Rudolf, Tjaša Urbanija, Iza Wallner in Žiga Ziherl.
Dragi maturanti, veselimo se z vami in s ponosom gledamo na vaše znanje ter izkušnje, ki ste jih dobili na Ledini. Naj bodo trdna podlaga za uspehe v prihodnosti.

Preberi več
24. 6. 2024

Francoska gledališka predstava En attendant Godot

V torek, 18. 6. 2024, je po ledinskih hodnikih odmevala francoščina. Dijakinje 2. in 3. letnika Nina Breznik, Klara Burja, Tjaša Hafner Korošec, Ema Kralj Puklavec in Eva Peljhan so odigrale priredbo Beckettovega Čakajoč Godota. Iskrene čestitke za pogum in izjemen nastop!
Mentorica Neža Umek Podgornik

Preberi več
20. 6. 2024

Dijaki na nagradnem izletu

V četrtek, 13. 6. 2024, so naši dijaki odšli na nagradni izlet v Piran. Vreme je sodelovalo, voda je bila topla in morski oddih je uspel.

18. 6. 2024 |

Vpis novih ledincev

Medtem ko maturanti na ustnih izpitih vlečejo zadnje listke z vprašanji, smo v torek, 18. 6. 2024, vpisali 217 novih članov ledinskega podmladka. Dobrodošli na Ledini!

13. 6. 2024

Druženje tutorjev ob koncu šolskega leta

Ob koncu šolskega leta, med katerim so naši tutorji pridno delili svoje znanje, je v torek, 4. 6. 2024, napočil čas za bolj sproščeno druženje. Seveda pa tudi tokrat ni šlo brez izzivov. Rešiti so se namreč morali iz sobe pobega, kjer so ponovno dokazali, da s skupnimi močmi zmorejo vse. Nato pa so si privoščili odlične palačinke in v prijetnem klepetu in veselem vzdušju že kovali načrte za novo sezono ter izmenjevali ideje za odklopljene počitnice.

Preberi več
12. 6. 2024 |

8. Unescov tek mladih

8. Unescov tek mladih, ki ga je tudi letos organizirala Gimnazija Ptuj, je bil zaradi slabega vremena žal odpovedan. Tek so zato dijakinje 1. b, ki so sodelovale v projektu, izpeljale na Ljubljanskem gradu.

Preberi več
10. 6. 2024 | ,

Uspeh ledink v projektu Sing-a-Vision

Živa Konič, Lara Križan in Enja Fideršek Cevc so na tekmovanju Sing-a-Vision, ki so se ga udeležili dijaki iz vse Slovenije, prejele nagrado za najboljši prevod iz španščine za pesem Vicenta Huidobra: Dneve in noči sem te iskal. Nagrado so jim izročili na zaključni prireditvi v Hiši EU v Ljubljani. Njihov prevod so tudi uglasbili.

Preberi več
6. 6. 2024

Šestdeseta obletnica mature

Prejšnji teden smo na šoli gostili maturante, ki so šolanje zaključili leta 1964, ko je bila Gimnazija Ledina še učiteljišče. Čeprav je njihova učilnica zdaj popolnoma drugačna, saj je spremenjena v računalniško učilnico, je bilo iz klopi slišati prav tako veselo čebljanje in smeh kot pri današnjih dijakih in kot je bilo - verjamemo - pred 60 leti. Nekatere stvari se na srečo ne spremenijo. Jubilantom želimo vse dobro!

Preberi več
31. 5. 2024 |

O cepljenju rastlin

Dijak drugega letnika Vinko Kosten je v torek, 28. 5. 2024, ledincem na dveh predavanjih predstavil več vrst cepljenja sadnega drevja. S pripomočki za cepljenje so lahko dijaki preizkusili različne načine te tehnike žlahtnjenja rastlin, ogledali pa so si tudi sadike pradižnika, ki jih je Vinko cepil na sadike krompirja. Držimo pesti, da bo letina obilna.

Preberi več
29. 5. 2024 |

Igre Globe v Leskovcu pri Krškem

V okviru programa Ekošola so se Jasna Zorko (2. f) in Matic Kržan ter Teodora Novakovič (oba 2. d) v soboto, 25. 5. 2024, udeležili iger Globe na Osnovni šoli Leskovec pri Krškem. Globe je mednarodni program za opazovanje Zemlje, ki poteka pod okriljem ameriške agencije Nasa.

Preberi več
28. 5. 2024 |

Priznanje za poseben prispevek na področju fotografije

Manca Mahnič (3. b) je ob zaključku festivala dijaške ustvarjalnosti Transgeneracije 2024 na podelitvi priznanj, ki je v Cankarjevem domu potekala v petek, 10. 5. 2024, prejela Priznanje za poseben prispevek na področju fotografije. Čestitamo!

24. 5. 2024 |

Državno tekmovanje v športni gimnastiki

Na državnem tekmovanju srednjih šol v športni gimnastiki v Brežicah so dijakinje Gimnazije Ledina ekipno osvojile 2. mesto. Ekipo so sestavljale: Ema Mikeln (3. g), Sara Tomažin (2. f), Luna Ela Tepina (1. b) in Kaja Zrimšek (2. g). Bravo, dekleta!

23. 5. 2024 |

Državno tekmovanje iz znanja kemije

Na tekmovanju, ki je potekalo v soboto, 11. 5. 2024, na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo, sta zlato Preglovo plaketo prejela Nejc Malavašič (2. e) in Tilen Ravnikar (3. e), srebrno pa Neža Požun (1. f), Eva Nagode (2. d), Tomaž Jeromen (2. f), Žiga Savšek (2. g) in Doroteja Porenta (3. e).
Iskrene čestitke. Dokazali ste, da so s strastjo in predanostjo izjemni uspehi na dosegu roke.
Profesorji kemije

22. 5. 2024 |

Državno srečanje mladih raziskovalcev Slovenije

Na srečanju, ki je bilo v ponedeljek, 20. 5. 2024, v Murski Soboti, je Ana Šarc (1. d) prejela zlato priznanje za nalogo "KEMBITJA: Didaktično gradivo pri pouku kemije, ustvarjeno z umetno inteligenco", ki jo je izdelala z dijakoma Srednje tehniške in poklicne šole Trbovlje, Nikom Bregarjem in Aleksejem Laznikom; Karin Forte in Anaisa Sterle Laignel (obe 3. d) pa srebrno za nalogo "Oblikovanje kovinsko-organskih poroznih materialov s pomočjo biokompatibilnih veziv za zajem CO2".

Preberi več
21. 5. 2024 |

Tekmovanje ljubljanskih srednjih šol v atletiki

Vsako leto imamo na Ledini več in več dijakov in dijakinj, ki ne le radi tečejo, ampak tudi ponosno zastopajo našo šolo na atletskih tekmovanjih in dosegajo vrhunske rezultate. Prejšnji torek, 14. 5. 2024, so se na stadionu Žak udeležili tekmovanja ljubljanskih srednjih šol v atletiki.

Preberi več
21. 5. 2024 |

Potepanje po Italiji

Sredi maja smo se potepali po čudovitih italijanskih mestih v pokrajinah Toskana, Umbrija, Emilija - Romanja in Marke. Ogledali smo si številne umetnostne spomenike in uživali ob neverjetnih pogledih na čudovito pomladno pokrajino ter okušali raznolike italijanske jedi. Bilo je tako luštno, da bi šli še enkrat!

21. 5. 2024 |

Tek trojk

V soboto, 11. 5. 2024, smo se nasmejani in v velikem številu udeležili teka trojk. Ponosni smo tudi na trojko profesorjev.

Preberi več
20. 5. 2024 |

Športna orientacija

V sredo, 8. 5. 2024, se je trojka Tinka Ferenc, Maša Bohinc in Taja Slapal (vse 3. b) odlično odrezala na tekmovanju športne orientacije in zasedla 2. mesto med ljubljanskimi šolami. Čestitamo!

20. 5. 2024 |

Mladi poročevalci za okolje

Lina Terzič, dijakinja 3. f, je v okviru programa Mladi poročevalci za okolje raziskovala ozadje razvoja aplikacije Zeleni pingvin, opravila intervjuje s pomembnimi deležniki in na to temo pripravila tudi prispevek. Vabljeni k branju!

Preberi več