Na Gimnaziji Ledina se dogaja veliko zanimivega skozi vse leto. Da bi o tem vsi vse vedeli, pišemo novice.

18. 4. 2024 |

Ekskurzija v Normandijo in Bretanjo

Ekskurzija, ki je potekala od 2. do 7. 4. 2024, je bila zagotovo v navdih mnogim, ki so skušali v svoj objektiv ujeti nepozaben motiv. Težko rečemo, kaj nas je osupnilo bolj: Mont St.-Michel, gradovi ob Loari, čarobna divjina mesta Saint-Malo ob Atlantiku, premnoga druga slikovita mesta Normandije in Bretanje, tista ob poti domov ali celo morda kakšna slastna slaščica iz masla ali slane karamele. Je pa fotografski natečaj, ki smo ga razpisali za udeležence na poti, dokazal, da imamo na šoli ne samo velike mojstrice, temveč da se mnogokrat najlepši trenutki skrivajo v malenkostih.

Preberi več
18. 4. 2024 |

Sokolčice na tekmovanju

V soboto, 13. 4. 2024, je bilo državno prvenstvo šolskih plesnih skupin, kjer so Sokolčice zasedle 3. mesto. Letos so tekmovale tudi v kategoriji parov - Nika Pika Potočnik in Eva Kobal (obe 3. f) sta dosegli 3. mesto, Tina Muršič (3. e) in Nika Chantal Fatur (2. b) pa 5. mesto.
Čestitamo!

Preberi več
15. 4. 2024 |

Državno tekmovanje iz znanja psihologije

Na državnem tekmovanju iz znanja psihologije, ki je v petek, 22. 3. 2024, potekalo na Gimnaziji Novo mesto, sta zlato priznanje osvojili Viva Kadunc (4. f) in Eva Majdič (3. a), srebrno priznanje pa Zala Ivanović Loparec (4. b) in Nika Sodnik (4. g). Čestitke vsem!

11. 4. 2024

Ledinci na festivalu Transgeneracije

Vabimo vas na festival umetnosti srednješolske ustvarjalnosti Transgeneracije v Cankarjev dom. Na razstavo likovnih del, ki bo odprta 15. 4. 2024 ob 15. uri v Veliki sprejemni dvorani, so se uvrstile fotografije Mance Mahnič (3. b) in slike Marka Adama Mokotarja, Nine Puhek, Pie Hutar ter Miše Zmagaj (vsi 2. d). Razstava bo na ogled do 20. 4. 2024. Čestitamo!

5. 4. 2024 |

Zlati makron

Aprila se na Ledini že tradicionalno sladkamo s francoskimi slaščicami. Letos so za razvajanje brbončic poskrbele dijakinje 1. d, 2. c in 4. d, ki so pripravile estetsko dovršene slaščice v duhu bližajočih se olimpijskih iger v Parizu. Sočni makroni, masleni čokoladni kruhki in barviti mousse zdaj potujejo na Francoski inštitut, kjer se bodo za lepe uvrstitve pomerili v konkurenci drugih francoskih slaščic na tekmovanju Macaron d'or.

Preberi več
4. 4. 2024 |

Predstavitev medšolske raziskovalne naloge

Ana Šarc (1. d) je v sodelovanju z Nikom Bregarjem in Aleksejem Lazarjem, dijakoma 1. letnika Srednje tehniške in poklicne šole Trbovlje (smer računalništvo), na regijskem srečanju mladih raziskovalcev Zasavje predstavila raziskovalno nalogo Kemijska bitja: Didaktično gradivo pri pouku kemije, ustvarjeno z umetno inteligenco. Zagovor je potekal v ponedeljek, 5. 3. 2024, na Gimnaziji in srednji ekonomski šoli Trbovlje. Dijaki so se uvrstili na državno tekmovanje mladih raziskovalcev Slovenije, za kar jim iskreno čestitamo!

Preberi več
3. 4. 2024

La France voyage

V četrtek, 28. 3. 2024, je pri urah francoščine v 1. d, 2. c in 3. b v okviru projektu La France voyage gostovala animatorka s Francoskega inštituta Eléonore Lamblin. Dijaki so na igriv način spoznavali zanimivosti o bližajočih se olimpijskih in paraolimpijskih igrah v Parizu.

Preberi več
2. 4. 2024 |

Ekipno tekmovanje ljubljanskih srednjih šol v badmintonu

V četrtek, 28. 3. 2024, je potekalo ekipno tekmovanje ljubljanskih srednjih šol v badmintonu.
1. mesto je zasedla ekipa, ki so jo sestavljali Yulia Afanasyeva (2. e), Iza Ferkulj (1. e), Taj Zickero (2. g) in Kolja Kovačič (1. c).
Varvara Abramova (2. g), Uma Gorjup (1. c), Nejc Čerin (1. e) in Luka Novak (1. e) pa so zasedli 2. mesto.
Čestitke obema ekipama!

28. 3. 2024 |

Državno tekmovanje iz biologije

Zlato Proteusovo priznanje so prejeli Tjaša Hafner Korošec (3. b), Doroteja Porenta (3. e) in Klemen Matjašec (4. g), srebrno priznanje pa Tanja Pejašinović (3. g) in Andraž Šmajdek (3. f).
Vsem dobitnikom priznanj iskreno čestitamo.
Aktiv biologije

27. 3. 2024

Praznik frankofonije

V četrtek, 21. 3. 2024, so dijaki 1. d in 3. b, ki se učijo francosko, sodelovali na Prazniku frankofonije (Fête de la francophonie) na Škofijski klasični gimnaziji. Uprizorili so kratki gledališki igri Zakaj se je Napoleon kronal sam? in Absint, za inspiracijo pa so jim služila likovna dela francoskih slikarjev. Čestitke!
Mentorica Neža Umek Podgornik

Preberi več
25. 3. 2024 |

Srednješolsko državno prvenstvo v šahu

Ekipa ledinskih šahistov, ki so jo sestavljali Matic Lavrenčič (1. e), Gal Samotorčan (1. e) in Bine Markošek (1. d), je na prvenstvu v Kranju 16. 3. 2024 dosegla odličen rezultat - ekipno 2. mesto.
Čestitamo, fantje!

22. 3. 2024 |

Dijaki 1. g prostovoljci

V okviru vsakoletnega projekta Zelena Ledina smo se dijaki prvega letnika posvetili prostovoljstvu. V 1. g smo se odločili, da bomo pekli palačinke v Društvu prostovoljcev Vincencijeve zveze dobrote, ki se nahaja v Plečnikovem podhodu 1 v Ljubljani.

Preberi več
18. 3. 2024 |

Državno tekmovanje v skokih z male prožne ponjave

Ema Mikeln (3. g), Luna Ela Tepina (1. b), Kaja Zrimšek (2. g) in Sara Tomažin (2. f) so osvojile ekipno drugo mesto na državnem tekmovanju v skokih z male prožne ponjave. Med posameznicami se je Ema Mikeln zavihtela na prvo mesto, Luna Ela Tepina pa na drugo.
Iskreno čestitamo!

Preberi več
18. 3. 2024 |

Ledinci v Carigradu

Od 14. do 17. 3. 2024 se je skupina ledincev potepala po mestu treh imen in dveh celin, od koder so se vrnili zadovoljni, polni vtisov in novega znanja. V štirih dneh ogledov znamenitosti Carigrada so prehodili dobrih 60 km in se naučili kar nekaj turških besed - največ smeha je požela mnemotehnika "ti še kuro uderem", s katero so si pomagali pri pomnjenju besede hvala ("teşekkür ederim").