Na Gimnaziji Ledina se dogaja veliko zanimivega skozi vse leto. Da bi o tem vsi vse vedeli, pišemo novice.

20. 12. 2023 |

Šolsko tekmovanje za Ekokviz

V petek, 8. 12. 2023, je potekalo šolsko tekmovanje za Ekokviz, na katerem je sodelovalo 12 dijakov iz vseh letnikov. Na državno tekmovanje, ki bo 2. februarja potekalo v Celju, se jih je uvrstilo kar šest, ki so med vsemi slovenskimi gimnazijci zasedli naravnost odlična mesta. Februarja torej navijamo za naslednje dijake in dijakinje: Žiga Savšek, Lina Terzić, Tjaša Hafner Korošec, Živa Koritnik, Nejc Pavlovič in Sabrina Andoljšek. Vsem iskreno čestitamo in jim želimo dobro uvrstitev na državnem tekmovanju.
Mentorica Bojana Petrin in šolski ekotim

19. 12. 2023 |

Državno tekmovanje iz znanja francoščine

V soboto, 2. 12. 2023, je na Škofijski klasični gimnaziji v Ljubljani potekalo Državno tekmovanje iz znanja francoščine za 3. in 4. letnike, na katerem je sodelovalo tudi sedem ledinskih dijakinj. Tisa Osenar (4. d) in Polona Pavšek (4. d) sta osvojili srebrno priznanje, Ema Kralj Puklavec (3. b) in Tjaša Hafner Korošec (3. b) pa bronasto priznanje. Vsem ledinskim predstavnicam iskrene čestitke!

14. 12. 2023

Dedek Mraz na Ledini

Tudi letos smo na Ledini za otroke iz socialno ogroženih družin, otroke profesorjev in otroke iz vrtca Ledina pričarali čarobno praznično vzdušje. Tokrat smo se podali v divjo džunglo, kjer smo se nasmejali počasnemu lenivcu Smrču in nerodnemu tapirju Terencu, kljub vročini pa nam je uspelo priklicati tudi dedka Mraza. Predstavo po navdihu pravljice Obisk Gaje Kos so odigrale dijakinje 2.c Ajda Bolčina, Nina Breznik, Aurora Nuredini in Eva Peljhan pod mentorstvom profesoric Neže Umek Podgornik in Tjaše Zver.

Preberi več
13. 12. 2023 |

Sing-a-Vision

V sredo, 6. 12. 2023, so ledinski dijaki sodelovali v prvem delu nacionalnega projekta za srednješolce Sing-a-Vision (Zavižaj vizijo), ki spodbuja medvrstniško povezovanje in ustvarjalnost. Dijaki so se spopadli s pravim prevajalskim izzivom. V trojkah so morali iz francoščine, nemščine in španščine v slovenščino prevesti do zdaj še neprevedene pesmi. Pomladi pa sledi še uglasbitev izbranih pesmi in snemanje videospota. Čestitke vsem sodelujočim!

Preberi več
10. 12. 2023

Ledinska tržnica fakultet

V torek, 5. 12. 2023, smo ponovno organizirali Ledinsko tržnico fakultet. Na povabilo, da predstavijo svoj študij in delijo svoje izkušnje, so se tokrat odzvali bivši ledinci iz 17 različnih fakultet. Tako so dijaki 3. in 4. letnika lahko pridobili koristne informacije o študijih iz različnih področij. Obenem pa je bila za bivše ledince to tudi priložnost, da so se srečali in poklepetali z nekdanjimi sošolci in profesorji. Vsem študentom, ki ste si vzeli čas in se udeležili naše tržnice, še enkrat hvala!

Preberi več
8. 12. 2023

Mala pozornost za veliko veselje

Dijaki 1. a in dijakinje izbirnega predmeta pedagogike so svoje dobre misli v predprazničnem času prelili na papir. Izdelovali so voščilnice za starejše in se tako pridružili vseslovenski akciji: 21.000 voščilnic za starejše v domovih, “Mala pozornost za veliko veselje”.
Lepo nam je bilo, mentorica Nina Levstik

Preberi več
6. 12. 2023

Športna Ledina

Na Ledini imamo veliko odličnih športnikov in športnic, ne le v individualnih, ampak tudi v skupinskih športih z žogo. Ti dijaki in dijakinje s ponosom zastopajo tudi našo gimnazijo na različnih tekmovanjih, dodatne izkušnje pa pridno nabirajo na prijateljskih tekmah.

Preberi več
4. 12. 2023 |

Posamično prvenstvo srednjih šol Ljubljane v šahu

V četrtek, 30. 11. 2023, je na Gimnaziji Bežigrad potekalo posamično prvenstvo ljubljanskih srednjih šol v šahu. Naši dijaki so dosegli odlične rezultate. Matic Lavrenčič (1. e) je zmagal, Bine Markošek (1. d) je zasedel 4. mesto in Gal Samotorčan (1. e) 8. mesto. Bravo fantje in čestitke!

Preberi več
3. 12. 2023 | ,

Dan dejavnosti »Zelena Ledina«

V četrtek, 16. 11. 2023, smo na Gimnaziji Ledina izvedli dan dejavnosti »Zelena Ledina«. Dijaki so preko projektnega dela raziskovali kompleksne okoljske, gospodarske in družbene izzive, ki oblikujejo naš svet in razmišljali o pomenu trajnostnega razvoja.

Preberi več
28. 11. 2023 |

Šolsko tekmovanje iz znanja naravoslovja

Na šolskem tekmovanju iz znanja naravoslovja, ki je potekalo v četrtek, 16. 11. 2023, so si bronasto priznanje pripisali: Neža Požun (1. f), Jakob Šprajc (1. f), Hana Kreže (1. g), Nejc Malavašič (2. e), Aljaž Maraž (2. e), Martin Urh (2. f), Lučka Viršek Ravbar (2. f), Katja Kosten (2. g) in Matic Urh (2. g). Iskrene čestitke!
Na državno tekmovanje, ki se bo odvijalo 20. 1. 2024, pa so se uvrstili Hana Kreže, Katja Kosten, Nejc Malavašič, Martin Urh in Matic Urh. Želimo jim veliko uspeha!

28. 11. 2023 |

Srednješolski debatni turnir

V soboto, 18. 11. 2023, je Gimnazija in Srednja Šola Rudolfa Maistra Kamnik gostila drugi srednješolski debatni turnir v letošnjem šolskem letu.
Najboljša govorka med začetniki je bila na slovenskem delu ledinka Manca Škrlep (1. c), najboljša začetniška ekipa na slovenskem delu pa ekipa Gimnazije Ledina, ki so jo sestavljale dijakinje Manca Šrklep (1. c), Ana Šarc (1. d) in Jerneja Milavec (1. f).

Preberi več
21. 11. 2023 |

Tujejezični recital Jezik – kultura in tradicija

V petek, 10. 11. 2023, se je osem dijakov s tremi mentorji udeležilo tujejezičnega recitala, dogodka, ki ga Gimnazija Škofja Loka vsako leto organizira za slovensko mrežo Unescovih šol. Tema letošnjega projekta je bila Zrno na zrno pogača. Ledinci smo se tokrat predstavili s pesmimi v angleškem, nemškem in španskem jeziku.

Preberi več
20. 11. 2023

Svetovni dan znanosti za mir in razvoj

Zainteresirane ledinke in ledinci 3. in 4. letnika smo se v petek, 10. 11. 2023, udeležili dogodka, ki ga je ob svetovnem dnevu znanosti za mir in razvoj pripravila Fakulteta za farmacijo v Ljubljani. Osrednja tema dogodka je bila "Od molekule do zdravila, od laboratorija do pacienta".

Preberi več
15. 11. 2023

Ljubezensko pismo naravi

Dijakinja 2. c, Tara Vidmar Nair, se je v okviru 12. natečaja »Po sledeh Josipine Turnograjske – natečaj za najboljše ljubezensko pismo v RS za leto 2023« v kategoriji SŠ izmed 86 pisem uvrstila med deset najboljših.

Preberi več
14. 11. 2023 |

Veselje do znanosti

V četrtek, 9. 11. 2023, smo se dijaki 2. g, Julia, Katja, Lina, Žiga in Žiga, na Gimnaziji Celje – Center udeležili dogodka Veselje do znanosti, ki poteka pod okriljem UNESCA. Projekt je namenjen mladim, ki jih zanima naravoslovje. V uvodnem delu dogodka smo prisluhnili predavanju prof. dr. Andreje Gomboc, v drugem delu pa smo s sodelovanjem na različnih delavnicah odkrivali čarobnost in uporabnost naravoslovnih znanosti.

13. 11. 2023

Razstava o življenju v času podnebnih sprememb

Na šoli je postavljena potujoča razstava Umanotere »Na vroči strani Alp«, ki bo na voljo za ogled do konca novembra 2023.
Razstava orisuje posledice podnebnih sprememb, ki jih bomo v Sloveniji občutili, če ne bomo hitro in odločno zmanjšali izpustov toplogrednih plinov. Njen poglavitni namen je prikazati, da podnebne spremembe predstavljajo resno grožnjo življenju, kot ga poznamo danes, a da hkrati še ni vse izgubljeno: še vedno namreč lahko ublažimo podnebno krizo in se taki prihodnosti izognemo.
Vabljeni k ogledu!

10. 11. 2023

Ledinci na Ljubljanskem maratonu

V soboto, 21. 10. 2023, so se dijaki Gimnazije Ledina v velikem številu udeležili Ljubljanskega maratona. Med posamezniki je dijakinja Taja Bertalanič (2. d) zasedla 2. mesto, Jakob Ahlin (3. e) pa 3. mesto med dijaki. Ekipno so naše dijakinje zasedle 2. mesto. Čestitamo!

Preberi več
9. 11. 2023 | ,

Obeležitev svetovnega dneva hrane na Ledini

Slogan letošnjega svetovnega dneva hrane, ki ga obeležujemo vsako leto 16. oktobra, je bil: »Voda je življenje, voda je hrana. Nihče ne sme biti pozabljen«. Svetovna organizacija za hrano in kmetijstvo (FAO) je s tem sloganom izpostavila pomen vode, ki je bistvena za življenje na Zemlji.
Tudi na Gimnaziji Ledina si prizadevamo, da z majhnimi koraki prispevamo k ozaveščanju o pomenu hrane, odgovornemu ravnanju pri nakupovanju in porabi živil ter zavedanju, da je voda dragoceni vir življenja, ki ni neskončen.

Preberi več
9. 11. 2023 |

Šolsko tekmovanje iz znanja francoščine za dijake 3. in 4. letnika

Pred jesenskimi počitnicami je na Ledini potekalo šolsko tekmovanje iz znanja francoščine za srednješolce. Ledinske dijakinje so dosegle izvrstne rezultate, saj se jih je kar osem uvrstilo na državno tekmovanje.
Čestitke dijakinjama Tjaši Hafner Korošec in Emi Kralj Puklavec iz 3. b ter dijakinjam 4. d: Daši Demšar, Saši Kuštrin Čermelj, Tii Makovec, Tisi Osenar, Poloni Pavšek in Tiji Večerin.
Držimo pesti decembra!
Mentorica: Neža Umek Podgornik