Na Gimnaziji Ledina se dogaja veliko zanimivega skozi vse leto. Da bi o tem vsi vse vedeli, pišemo novice.

23. 12. 2022

Ledinska čestitka

Svečano smo stopili v čas praznovanj s prireditvijo Ledinska čestitka, na kateri se spomnimo uspehov ledincev in uspehov slovenskih športnikov v iztekajočem se letu ter s katero proslavimo dan samostojnosti in enotnosti. Naklonjeno občinstvo sta navdušili odlični voditeljici, profesorici Eva Bavcon in Katja Malus, na oder pa so z glasbenimi, plesnimi in igranimi točkami stopili tako dijaki kot profesorji. Iskrene čestitke vsem nastopajočim in velika zahvala organizatorjem, Dijaški skupnosti Gimnazije Ledina. (Foto: Bor Matko)

Preberi več
23. 12. 2022

Obiskal nas je dedek Mraz

V zadnjih dneh decembra smo z obiskom dedka Mraza in s predstavo A si upaš? razveselili otroke iz socialno ogroženih družin, otroke profesorjev in otroke iz vrtca Ledina. V čarobni glasbeno-igrani predstavi, ki jo je pod vodstvom profesoric Lidije Srša in Neže Umek Podgornik pripravila gledališka skupina Šmorn, spoznamo, kateri strahovi, želje in vprašanja se dečku Saši pletejo po glavi.

Preberi več
19. 12. 2022

Obisk irskega ambasadorja

Dijaki 3. e so minuli teden gostili gospoda Adriana Farrella, irskega veleposlanika v Sloveniji. Dve šolski uri so se pogovarjali o Irski in Sloveniji, o njunih razlikah in podobnostih, o priljubljenih športih in navadah, o jeziku in kulturi ..., pravzaprav o vsem. Navdušenje je bilo obojestransko in upamo, da se kmalu spet srečamo.

Preberi več
14. 12. 2022

Rezultati šolskega tekmovanja za Cankarjevo priznanje

Na šolskem tekmovanju so prejele bronasto Cankarjevo priznanje naslednje dijakinje: 1. in 2. letnik (mentorica Karmen Brina Kodrič): Anaisa Sterle Laignel, 2.D Eva Peljhan, 1. C Katja Kosten, 1. G 3. in 4.letnik (mentorica Tatjana Cvetko: Izabela Ostanek, 3. B Katja Teja Miklavčič, 4. F Ajda Osojnik, 3. E Na regijsko tekmovanje sta se uvrstili Anaisa Sterle Laignel in Izabela Ostanek. Vsem iskrene čestitke!

13. 12. 2022

Gostili smo srednješolsko odbojkarsko tekmovanje za dijakinje

V ponedeljek, 12. 12. 2022, smo na šoli gostili srednješolsko odbojkarsko tekmovanje za dijakinje. Gimnazija Ledina je gostila Gimnazijo Poljane in Gimnazijo Želimlje. Dijakinje so se uspešno borile proti Gimnaziji Želimlje (2:0), moči pa je zmanjkalo proti Gimnaziji Poljane (0:2). Dijakinje so osvojile 6. mesto na ljubljanskem tekmovanju. Čestitamo!

Preberi več
12. 12. 2022

Božički za en dan

Dijaki 1. b so v četrtek, 8. 12., postali Božički za en dan. V okviru projekta Zelena Ledina so pomagali pri pregledovanju paketov za socialno šibkejše otroke in starostnike. V centralnem skladišču v Ljubljani, kjer se je zbralo na desettisoče daril, jih je kljub mrazu grelo upanje, da bo vsak paket razlog za vsaj en velik nasmeh.

Preberi več
1. 12. 2022

OŠ Mengeš na obisku

V sredo, 30. 11. 2022, nas je obiskala OŠ Mengeš. Dijaška skupnost je učenkam razkazala šolo, še zlasti njene kotičke, nato je sledila prijateljska odbojkarska tekma. Učenke so se domov vrnile z veliko pozitivnih vtisov. Hvala za obisk.

29. 11. 2022

Tekmovanje iz znanja naravoslovja

Na šolskem tekmovanju iz znanja naravoslovja so si bronasto priznanje pripisali Nejc Malavašič (1. e), Lan Dular (1. e), Aljaž Maraž (1. e), Matic Urh (1. g), Maj Svit Kunavar (1. f), Vinko Kosten (1. f), Tilen Ravnikar (2. e), Inja Debevec (2. f) in Lana Ljubojević (2. e). Iskrene čestitke!
Nejcu Malavašiču, Tilnu Ravnikarju in Inji Debevec želimo veliko uspeha na državnem tekmovanju, ki bo 21. 1. 2023. Srečno!

29. 11. 2022

Čmrljevi rezultati

Na Gimnaziji Ledina je 12. 10. 2022 potekalo fizikalno tekmovanje Čmrlj za dijake prvih letnikov. Priznanja prejmejo: Martin Urh (1. f), Kaja Zrimšek (1. g), Aljaž Maraž (1. e), Vinko Kosten (1. f), Matej Bokal (1. f), Domen Horvat (1. f), Katja Kosten (1. g), Polonca Cedilnik (1. d) in Lina Legan (1. g).
Čestitamo! Profesorji fizike

25. 11. 2022

Zlato in srebrno lesketanje

V soboto, 12. 11. 2022, je na državnem tekmovanju iz znanja logike zlato priznanje prejela Zala Končan (1. a), srebrno priznanje pa Matic Jakšič (1. f), Anja Jenko (2. f) in Nejc Karo Lindič (3. g). Mentorja: Tamara Možina Artač in Uroš Cotman
Vsem iskreno čestitamo!

Preberi več
21. 11. 2022

Dan dejavnosti Zelena Ledina

V petek, 18. 10. 2022, so združili moči timi Ekošole, Zdrave šole, Unesco šole in Erasmus+ ter pripravili tematski dan Zelena Ledina, na katerem so dijaki raziskovali, kako lahko kot posamezniki in skupnost pripomoremo k trajnostnemu razvoju.

Preberi več
21. 11. 2022

In je tukaj – čas šolskih tekem v odbojki!

Začeli smo s šolskimi tekmami v odbojki. Dijaki so bili uspešni proti Škofijski gimnaziji in Šolskemu centru PET. Dijakinje so bile uspešne proti Srednji vzgojiteljski šoli, a so morale priznati poraz proti Gimnaziji Bežigrad.

Preberi več
18. 11. 2022

Drugo predavanje Unesco šole in Zelene Ledine

V torek, 15. 11. 2022, smo v okviru projekta S semeni in sadikami do samooskrbe dijakov, Unescovega projekta Vzgajamo zelišča ter Zelene Ledine pripravili drugo predavanje za dijake 2. letnika. Dr. Blanka Ravnjak, priznana botaničarka in strokovna sodelavka ljubljanskega Botaničnega vrta, je predstavila tradicionalna, hibridna in gensko spremenjena semena ter posledice njihove uporabe.

Preberi več
17. 11. 2022

Reportaža o podnebnem teku Čas se izteka!

Vrsta okoljskih organizacij in društev je konec oktobra združila moči v podnebnem teku Čas se izteka!, na katerem so štafetno palico v devetih dneh prenesli iz Glasgowa v Šarm el Šejk, kamor je prispela 8. 11. 2022 v času podnebne konference COP27.

Preberi več
14. 11. 2022

28. slovenski festival znanosti z mednarodno udeležbo

Na festivalu, ki je potekal v sredo, 9. 11. 2022, na sedežu Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU), je Maša Melinc, 4. e, predstavila rezultate svoje raziskovalne naloge Ocena aktivnosti katalizatorjev za cepitev vode z alternativnim sistemom, ki je nastala v sodelovanju s Kemijskim inštitutom v Ljubljani.

Preberi več
10. 11. 2022

Predavanje Unesco šole in Zelene Ledine

V okviru projekta S semeni in sadikami do samooskrbe dijakov, Unescovega projekta Vzgajamo zelišča ter Zelene Ledine so dijaki 2. letnika v torek, 8. 11., prisluhnili predavanju Pomen samooskrbe in slovenska semenska banka. Katja Malovrh, strokovna sodelavka ljubljanskega Botaničnega vrta, je dijake opozorila na dejstvo, da z industrializacijo kmetijstva in spreminjanjem okolja skozi leta izginja veliko sort in vrst. Dijaki so izvedeli, kdo skrbi za semena rastlin in zakaj je to pomembno, kaj so semenske banke, kako delujejo in kako lahko pri tem pomagajo tudi sami.

10. 11. 2022

Začetek srednješolskih tekmovanj v košarki

Ledinski košarkarji so se v torek, 8. 11. 2022, pomerili na prvih dveh tekmah. Kljub dobri obrambi so morali priznati poraz proti favoritom s Srednje upravno-administrativne šole (45:22). V tekmi proti Gimnaziji Jožeta Plečnika je bila vloga favorita na naši strani. Tekmo so ves čas dobro nadzorovali, zato je bila zmaga povsem zaslužena (56:48). Nastopili so: Anže Šeme, Svit Sekavčnik, Tian Jovanović, Mark Prevodnik, Vasja Pivk, Žiga Gorišek, Domen Kopitar, Jan Šircelj, Domen Kalan, Niko Vračko, Domen Benčina in Svit Terlep. Čestitke, fantje!

8. 11. 2022

Srečanje maturantov generacij 2019/20 in 2020/21

V petek, 28. 10. 2022, se je Gimnazija Ledina oddolžila maturantom, ki so jim maturantski ples odnesle korona in vse omejitve, povezane z njo. Četvorke sicer niso odplesali, a večer v šolski telovadnici je prinesel vse ostalo, kar spada k maturancu: sproščenost, objeme, smeh in veselje, ki je bilo toliko večje ob ponovnem snidenju s sošolci in profesorji. Dragi naši, naj vas noge ponesejo, kamor vas vodi srce.

Preberi več