<< Novice

ERASMUS+: Izmenjava z dijaki z mednarodne šole Uccle v Bruslju

30. 1. 2024 |

Dijaki in dijakinje Gimnazije Ledina smo januarja nadaljevali z dejavnostmi v okviru projekta Erasmus+, ki temelji na okoljskem izobraževanju in ozaveščanju ter pridobivanju kompetenc IKT.

V četrtek, 4. 1. 2024, nas je obiskal dr. Uroš Novak s Kemijskega inštituta v Ljubljani. Seznanil nas je s pomenom bioplastike, iz česa jo pridobivamo in zakaj je dobra alternativa tradicionalni plastiki. Sledilo je še krajše predavanje profesorice kemije, Nike Cebin, ki je v predstavitvi pokazala nekaj pretresljivih fotografij, povezanih z onesnaženostjo s plastiko. Nato smo se dijaki razdelili v dve skupini. Dijaki v prvi skupini smo v kemijskem laboratoriju iz škroba, vode, glicerola in kisa izdelali bioplastični material in domači plastelin. Druga skupina dijakov pa je v računalniški učilnici pregledala literaturo in videoposnetke, povezane z bioplastiko. Izdelali smo tudi anketni vprašalnik o poznavanju polimernih materialov med našimi vrstniki.

Naše nadaljnje izobraževanje o polimerih, ki so biološko razgradljivi, se je nadaljevalo v četrtek, 18. 1. 2024, ko smo imeli predavanje preko zooma, ki ga je vodila dr. Irena Pulko s Fakultete za tehnologijo polimerov iz Slovenj Gradca. Predavateljica je predstavila nekaj zanimivih podatkov o bioplastiki, njeni uporabi in predelavi v primerjavi s tradicionalno plastiko.

Tekom predavanja smo sodelovali tako, da smo preko telefona odgovorili na nekaj zastavljenih vprašanj. Najbolj nas je presenetilo vprašanje in še bolj odgovor, ki sta se nanašala na odstotek porabljene nafte za proizvodnjo plastike. Le 1 % te surovine se porabi za nastanek tega nerazgradljivega materiala, ki mu rečemo plastika.

Naslednji dan, to je v petek, 19. 1. 2024, smo imeli preko aplikacije Microsoft Teams srečanje z dijaki z mednarodne šole Uccle v Bruslju. Na srečanju smo tako mi kot tudi naši sovrstniki iz Bruslja predstavili naše dosedanje delo v okviru projekta Erasmus.

Med drugim smo predstavili literaturo (prozo, pesmi, pregovore, popevke) z vključenimi motivi iz narave in okolja. Strinjali smo se, da sta literatura in narava vir navdiha za naše povezovanje in sodelovanje.

Srečanje smo zadovoljni zaključili z dogovorom, da se bomo dijaki med sabo še bolj povezali pred prihodom v Belgijo, kamor se odpravljamo na enotedensko izmenjavo znanja in izkušenj ter tkanje novih prijateljstev v mesecu aprilu 2024 (17.–23. 4. 2024).

Jasna Zorko (2. f) in Matic Kržan (2. d)

Skupinsko delo dijakov v kemijskem laboratoriju.
Dijaki v kemijskem laboratoriju iz škroba, vode, glicerola in kisa izdelujejo bioplastični material in domači plastelin.
Sodelovanje dijakov preko telefona med predstavitvijo dr. Irene Pulko s Fakultete za tehnologijo polimerov iz Slovenj Gradca