<< Novice

Svetovni dan hrane in tradicionalni slovenski zajtrk 

26. 11. 2025

Razredne ure niso namenjene zgolj opravičevanju izostankov, ampak nudijo tudi priložnost za izmenjavo mnenj in diskusijo o različnih aktualnih temah. Oktobra so dijaki 1. a z razredničarko nekaj časa namenili ozaveščanju o odgovornem ravnanju s hrano in pomenu lokalno pridelane hrane. S tem so obeležili svetovni dan hrane, vrednote domačnosti in zdravega načina življenja pa so dodatno izpostavili še ob tradicionalnem slovenskem zajtrku.

Ob letošnjem dnevu hrane, ki ga že 80. leto zapored zaznamuje Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO), in ki poteka pod geslom »Z roko v roki za boljšo (pre)hrano in boljšo prihodnost« (Hand in Hand for Better Foods and a Better Future), so se v 1. a spomnili na dejstvo, da v svetu še vedno živi veliko ljudi, ki trpijo zaradi lakote in pomanjkanja osnovnih živil. Ugotovili so, da k bolj premišljeni in trajnostni porabi hrane lahko tudi sami pripomorejo z izbiro lokalno pridelanih in sezonskih živil, zmanjševanjem odpadne hrane ter spoštljivim odnosom do hrane kot vira življenja. Razredno uro so si nato popestrili še s pripravo in peko palačink z različnimi nadevi. Ob prijetnem druženju so okrepili občutek skupnosti, sodelovanja in hvaležnosti.

Spoštovanje do slovenske hrane, ki je pomemben del naše kulturne dediščine, so izrazili tudi v petek, 21. oktobra, s pripravo tradicionalnega slovenskega zajtrka. Pripravili so kruh z maslom in medom, domačo borovničevo marmelado ter ajdovo kašo, kuhano na mleku in obogateno s suhim sadjem. Njihov namen je bil približati pomen lokalnih sestavin, tradicije ter skrbnega odnosa do hrane. Hkrati pa so želeli spodbuditi zavedanje, da je kakovosten zajtrk temelj dobrega počutja, zdravja in uspešnega šolskega dne. Z medsebojnim sodelovanjem so tako ustvarili trenutek, ki jih je še dodatno povezal – s tradicijo, drug z drugim in s spoštovanjem do tega, kar slovenska hrana pomeni.