<< Novice

Dijaki 1. g prostovoljci

22. 3. 2024 |

V okviru vsakoletnega projekta Zelena Ledina smo se dijaki prvega letnika posvetili prostovoljstvu. V 1. g smo se odločili, da bomo pekli palačinke v Društvu prostovoljcev Vincencijeve zveze dobrote, ki se nahaja v Plečnikovem podhodu 1 v Ljubljani.

Razdelili smo se v tri skupine. Prva je kupila sestavine, druga pripravila palačinke, tretja pa jih je razdelila med brezdomce, ki so prišli na malico. Prostovoljka v društvu nam je povedala, da zanje organizirajo delavnice, na katerih ustvarjajo, pišejo, igrajo družabne igre, pripravljajo sestavine za obroke, kuhajo kavo … Nekaterim nudijo tudi prenočišče in jih spodbujajo, da spremenijo način življenja.

Na koncu smo s prostovoljko in enim od brezdomcev opravili pogovor. Predstavil nam je svojo zgodbo in občutja. Pogovarjali smo se, kaj brezdomstvo sploh pomeni in kaj so vzroki zanj. Pogovor nam je bil v razmislek, kaj imamo, v kakšnih okoliščinah odraščamo in da se pravzaprav ne zavedamo, da toplina in ljubezen, ki ju občutimo vsak dan, nista samoumevni. Brezdomci niso le ljudje, ki nimajo strehe nad glavo, temveč tudi ljudje, ki se nimajo nikamor zateči, ko jim je hudo, in so v življenju doživeli hude stvari, ki si jih večina sploh ne more zamisliti.

Taša Kosi, 1. g
Fotografije: Tilen Šetina, prof.

Dijaka pečeta palačinke.
Dijakinji mažeta palačinke.