<< Novice

Interaktivna poletna šola kemije

23. 8. 2023

Pod okriljem Zveze za tehnično kulturo Slovenije je od 2. do 8. 7. 2023 v Domu Trenta potekala Interaktivna poletna šola kemije s študenti z londonskega Imperial Collegea. Udeležili so se je tudi srednješolci iz vse Slovenije in dobili vpogled v snov pri kemiji na višješolskem nivoju ter delo na več področjih, ki vključujejo kemijo. Poletne šole se je udeležila tudi ledinka Karin Forte (2. d).

Karin je tako opisala pestro dogajanje:

  1. dan

Ob 17. uri sem prispela pred Dom Trenta, kjer sem bila razporejena v sobo št. 1. Spoznala sem svoje cimre in kmalu zatem so nas poklicali v dvorano v sosednji stavbi, kjer je ves teden potekalo osrednje dogajanje poletne šole. Tam smo spoznali še druge udeležence in tri mentorje: Niko, Domna in Daniela, naslednji dan pa se nam je pridružila še mentorica Alex. Po večerji smo se igrali spoznavno igro, mentorja pa sta nam predstavila potek tedna.

2. dan

Takoj po zajtrku smo začeli z delom v delavnici Molecular dynamics lab, kjer smo s pomočjo programskega jezika Python in zvezka Jupyter poskušali narediti simulacijo idealnega 2D-plina. Prikazali smo gibanje delcev in se igrali s spreminjanjem različnih parametrov, npr. števila delcev v simulaciji. Po kosilu je sledilo prvo predavanje, ki ga je izvedel profesor z Imperial Collegea, Alan Spivey. Predstavil nam je razvoj metodologije dela, popolno sintezo in se dotaknil tudi dela svoje skupine s C-H funkcionalizacijo borove kisline.

Po odmoru in večerji je sledilo še predavanje našega mentorja Daniela Dallanda, ki je prav tako študiral na Imperial Collegeu. V njem nam je predstavil termodinamiko, entalpijo in entropijo. Dogovorili smo se, da bomo na končni predstavitvi poleg delavnic predstavili tudi eno od tem, ki jo bomo raziskovali tekom tedna. Z eno izmed udeleženk sva si izbrali imunoterapijo za zdravljenje raka in CAR-T- celično terapijo.

3. dan

Dan smo začeli z uvodom v interdisciplinarni laboratorij, ki so ga zasnovali na Imperial Collegeu, imenovan Chemical kitchen. Princip dela sta nam predstavila vodji projekta, dr. Jakub Radzikowski in dr. Luke Delmas. Glavna ideja laboratorija je, da študentje pridobijo praktična znanja in sposobnosti, ki jih bodo uporabljali v laboratoriju, vendar v bolj domačem in varnem okolju (kuhinji). Po predavanju so nas razdelili v dve skupini, saj sta dve delavnici potekali vzporedno, in naša skupina je začela prav v »kemijski kuhinji«. Naša prva naloga je bila priprava čimbolj izvirnega krožnika s sladico cheesecake. Najprej smo morali skisati mleko in filtrirati skuto, nato pa se je začel bolj kreativen del, kjer smo v trojicah poskušali z izvirno uporabo preostalih predstavljenih postopkov sestaviti krožnike, ki bi prepričal žirijo (soudeležence in mentorje). Sledilo je predavanje dr. Roka Sekirnika iz podjetja Sartorious BIA Separations, ki je predstavil delo v industriji in delo podjetja na področju čiščenja biomolekul. Po večerji je sledilo še degustiranje kuhinjskih kreacij tega dne in nekaj sprostitvenih dejavnosti.

4. dan

Takoj po zajtrku se je začel uvod v delavnico kinetike, pri kateri smo s pomočjo merilnika prevodnosti izvedli meritve za SN1 reakcijo med 2-kloro-2-metil propanom in etanolom oz. vodo. Rezultate meritev smo vnesli v program Python ter dobili graf in z enačbo izračunali vrednost konstante za to reakcijo. Poskusi so nam vzeli skoraj ves dan, pred večerjo pa smo se odpravili še na ogled Trentarskega muzeja, v katerem je predstavljena zgodovina kraja in njegove naravne značilnosti.

Po večerji sta sledili še dve predavanji. V prvem nam je nekdanja študentka Imperial Collegea, Romily Hryczanek, predstavila, kako zdravila pridejo na tržišče ter vse vmesne stopnje: od odkritja do testiranja in proizvodnje. V drugem predavanju pa nas je študentka Miruna Cretu seznanila z naraščajočim pomenom umetne inteligence v kemijski industriji in pokazala nekaj orodij, s katerimi si lahko pomagamo pri predvidevanju reakcij med molekulami, elementi …

5. dan

Za zadnja dva dneva si je vsak udeleženec izbral, v temo katerega laboratorija bi se rad še bolj poglobil in jo na koncu tudi predstavil. Odločila sem se za kemijsko kuhinjo, saj mi je ostalo še kar nekaj tehnik, ki sem jih želela preizkusiti, najzanimivejša pa mi je bila sferifikacija različnih tekočin v kopeli natrijevega alginata.

Z udeleženkami tabora, ki so se odločile za to delavnico, smo si zadale nalogo, da sestavimo jed, ki bo predstavljala Trento in Triglav. Vzporedno s tem smo pripravljali skrivni projekt, s katerim smo se želeli zadnji večer zahvaliti svojim mentorjem. Zvečer je imel predavanje še vodja poletne šole, Domen Pregeljc. Predstavil je svoje delo z encimi in primerjavo slike dejanskega encima ter njegove predvidene strukture v programu Alpha Fold. 

6. dan

Zadnji dan smo intenzivno pripravljali predstavitve delavnic in izbranih tem. Po večerji smo se družili ob igri volkodlaki, nato pa mentorjem v zahvalo podarili darilca in cheesecake, ki je nastal v kemijski kuhinji. Preden pa smo še zadnjič odšli spat, smo zaplesali ob živi glasbi, ki je prihajala z dvorišča sosednje restavracije.

7. dan

Po zajtrku smo spakirali in pospravili dvorano. Po zadnjih tehničnih popravkih je ob prihodu staršev sledila zaključna prireditev, na kateri smo predstavili svoje delo in prejeli majice ter potrdila o udeležbi.

V tem tednu sem se veliko naučila, spoznala delo v industriji ter dobila novo perspektivo za delo v laboratoriju. Prav tako je bilo za dosego želenih rezultatov treba ves teden tesno sodelovati, poslušati drug drugega in se ob tem učiti. V soboto se je bilo težko posloviti od prijateljev in oditi na svoj konec Slovenije, a vendar smo odšli polni novih znanj, poznanstev ter neprecenljivih vezi in izkušenj, ki nam bodo prišle prav ne glede na to, kam nas popeljeta življenjska in poklicna pot.

Prejem potrdila o udeležbi
Prejem potrdila o udeležbi
Darila za mentorje
Darila za mentorje
Jedi, pripravljene v delavnicah z uporabo kemijskih postopkov
Krožnik “Gozdna harmonija” (v ozadju krožnik “Alla Raskolnikov”)
Izdelava umetnega kaviarja iz agarja v hladni oljni kopeli
Izdelava umetnega kaviarja iz agarja v hladni oljni kopeli
Merjenje prevodnosti (Kinetics lab)
Merjenje prevodnosti (Kinetics lab)