<< Novice

Unesco projekt: Voda, kaj mi pomeni?

6. 6. 2023 |

V sredo, 31. 5. 2023, je na SVŠGUGL pod okriljem mreže Unescu pridruženih šol potekala okrogla miza na temo Voda, kaj mi pomeni? Dogodek sta moderirala naša dijaka Karin Forte (2. d) in Vid Lovšin (2. f).

Okrogle mize se je udeležilo več gostov: Gašper Hrastelj, generalni sekretar Slovenske nacionalne komisije za UNESCO in direktor Urada za UNESCO, Bonia Miljavac, dr. med. spec. higiene (predstojnica NIJZ OE Novo mesto), Matjaž Mikoš, doktor tehniških znanosti in redni profesor za hidrotehniko in hidrologijo na FGG UL, mag. Branka Bračič Železnik, dipl. geologinja (zaposlena v Javnem podjetju VOKA Snaga), in prof. dr. Matjaž Glavan, docent za okoljsko načrtovanje na BF UL.

Sodelujoči dijaki smo skupaj z gosti razpravljali o pomenu vode za življenje na Zemlji in človeka ter zbirali predloge, kako bi lahko zaščitili vire pitne vode oz. z njimi v prihodnje bolje upravljali.

Prav tako smo se dotaknili teme odpadnih voda in možnosti njihove ponovne uporabe ter predebatirali ustavni zakon o pravici do pitne vode. Izvedeli smo tudi, da je voda v Ljubljani izredno kakovostna, saj jo lahko črpajo naravnost v vodovod brez vmesnih postopkov kloriranja.

Poslovili smo se polni novega znanja in pomirjeni, saj zaenkrat ni bojazni pred pomanjkanjem te naravne dragocenosti na območju občine Ljubljana.