<< Novice

S programom Globe na Hrvaško

6. 6. 2023

V okviru programa Globe sta se v nedeljo, 21. 5. 2023, Miša Zmagaj in Polonca Cedilnik (obe 1. d) s profesorico Zdenko Serušnik in sedemnajstimi drugimi učenci in dijaki ter njihovimi učitelji s slovenskih osnovnih in srednjih šol odpravili na tridnevno izmenjavo v Zadar.

Globe je mednarodni program za opazovanje Zemljine atmosfere, hidrosfere, biosfere in pedosfere. Združuje učence, učitelje in znanstvenike s skupnim poslanstvom: Spodbujati poučevanje in učenje o znanosti, izboljševati varovanje okolja in spodbujati znanstvena odkritja.

Obiskali smo zadrsko osnovno šolo Šimeta Budinića, kjer so nas prijazno pozdravili njihovi učitelji in nam skupaj z učenci predstavili, kako aktivnosti programa Globe vključujejo v izobraževalni proces. Predstavili so nam protokole za preučevanje atmosfere in biosfere. Izdelali smo napravi za merjenje pokrovnosti krošenj in višine dreves ter opravili meritve dreves in določevali vrste oblakov.

V ponedeljek smo se odpravili v Nin, kjer smo si ogledali soline, v Zadru pa uživali ob poslušanju morskih orgel. V torek smo bili prisotni pri pouku in spoznavali njihov učni proces. Po pouku smo snemali videovodiče, ki predstavljajo protokole programa Globe in bodo namenjeni bodočim generacijam. V sredo smo se v Slovenijo odpravili utrujeni, a polni novega znanja.

Delavnica
Terenske vaje
Udeleženci programa
Ledinke v Zadru
Osnovna šola Šimeta Budinića