<< Novice

Ledinci na letnem srečanju SAZU z mladimi

20. 3. 2023

V četrtek, 16. 3. 2023, se je skoraj 20 ledincev 2. in 3. letnika udeležilo petega letnega srečanja članic in članov Slovenske akademije znanosti in umetnosti z mladimi, ki je potekalo v dvorani SAZU pod naslovom »Medicina pred izzivi časa«. Zanimiva predavanja priznanih akademikov in drugih strokovnjakov so nas navdušila.

V uvodnem delu smo spoznali zgodovino Akademije in nekaj o njenih članih. Prof. dr. Gregor Serša z Onkološkega inštituta Ljubljana je predstavil napredek v medicini na temelju z dokazi podprte medicine in pojasnil, kaj z dokazi podprta medicina sploh je. Izvedeli smo, kako nastanejo in kako delujejo rakaste celice. Opisal je delovanje tarčne terapije, personalizirane medicine in druge metode zdravljenja rakotvornih obolenj. Sledilo je predavanje akademikinje prof. dr. Tatjane Avšič – Županc o covidu-19. Na podlagi značilnosti virusa je pojasnila, zakaj je prišlo do pandemije in na kakšen način so se morali z njo spopadati. Po odmoru je sledilo predavanje o genetiki v medicini, v katerem smo izvedeli, da je vzrok redkih bolezni neredko genetski, in spoznali gensko zdravljenje ter njegov razvoj.

Po predavanju o povezavi med medicino in naravoslovnimi vedami je sledilo kosilo in popoldanski del srečanja. V tem delu smo se seznanili z družinsko medicino in delom družinskega zdravnika ter s pravilnimi ukrepi laika pri srčnem zastoju. Akademika prof. dr. Marko Noč in dr. Peter Radšel sta opozorila na pomembno vlogo laikov v prvih minutah pri nenadnem zastoju srca. Kako ravnati v tem primeru, smo preizkusili na lutki za učenje.

Predavatelji so teme zelo dobro predstavili in odgovorili na zastavljena vprašanja. Na srečanju smo poglobili svoje znanje in dobili nov vpogled v medicino v sodobnem svetu.

Dijakinje 3. letnika: Nika, Sara, Zala in Zoja