Dijakinji in profesorica smo se udeležile Mladinskega simpozija o svetovni dediščini, vpisani na Unescov seznam. Simpozij je potekal v grški Olympii od 19. do 23. aprila 2018, njegov namen pa je bil predstavitev nacionalnih Unesco spomenikov in povezovanje z drugimi Unesco šolami.

V jutranjih urah smo iz Ljubljane odletele v Beograd, od tam pa v Atene. Do Olympie, kjer smo preživele naslednje tri dni, smo imele še pet ur vožnje z avtobusom.

petek, 20. april

Simpozij se je začel z otvoritveno slovesnostjo, kjer so predstavili sodelujoče države. Poleg Slovenije so bile to še Italija, Bolgarija, Poljska, Kitajska, Nemčija, Norveška, Oman, Grčija, Danska in Kostarika. Popoldne sva predstavili eno od dveh slovenskih znamenitosti, vpisanih na seznam svetovne dediščine – idrijski rudnik živega srebra z rovi in jaški ter s hišo rudarjev, poleg tega pa še Idrijo in idrijsko čipko. Zvečer smo si ogledali razstavo o zgodovini olimpijskih iger, ki so se rodile prav v Olympii.

 sobota, 21. april

Zjutraj smo se odpravile na ogled mesta Olympia, kjer smo obiskale Arhimedov muzej, v katerem so predstavljene nekatere njegove pomembne ugotovitve in najbolj znani izumi. Popoldan pa smo se udeležile predavanj o sirski umetnosti in mediteranski prehrani in z drugimi udeleženci razpravljale o človekovih vrednotah.

 nedelja, 22. april

Nedeljsko dopoldne smo preživele med antičnimi ruševinami, ki jih v okolici Olympie ne manjka. Popoldan je sledila zaključna slovesnost v amfiteatru, na kateri so predstavili grške plese in pesmi. V zgodnjih jutranjih urah smo se z avtobusom odpravile proti Atenam, od koder smo prek Beograda odletele v Ljubljano. Odšle smo polne lepih spominov.

Nika Strmčnik