Projekt je organizirana izmenjava knjig, opremljenih s posvetili, mislimi ali citati. Glavni cilj projekta je vzbuditi večje zanimanje za branje in knjigo med mladimi. Želimo izboljšati medsebojno sporazumevanje, razvijati odgovornost do sočloveka, krepiti medgeneracijsko spoznavanje in učvrstiti povezovanje med posamezniki. Pomembno je tudi spoznanje, da nam knjige podarjajo intimen čas samo zase.

V projektu lahko sodelujete na dva načina. Izmenjavo knjig izpeljete v svojem zavodu na dan, ki ga določite sami, ob tem pa izpostavite cilje projekta Menjaj branje in sanje. Po izvedbi nam, prosim, pošljite poročilo o projektu. Zaželene so fotografije z izmenjave. Predlagamo, da k izmenjavi knjig poleg otrok/učencev pritegnete tudi učitelje in starše ter druge zainteresirane posameznike iz svojega okolja (npr. starostnike iz bližnjih domov upokojencev, obiskovalce dnevnih centrov, učence sosednje šole, otroke iz bližnjega vrtca).

Lahko pa se udeležite zaključnega srečanja na Gimnaziji Ledina v četrtek, 23. aprila 2020, ko bomo praznovali svetovni dan knjige in avtorskih pravic. Za udeležence bomo pripravili literarno delavnico in pogovor s pisateljem Igorjem Karlovškom. Udeležence prosimo, da do srečanja preberejo roman omenjenega avtorja Preživetje. Na koncu si bodo udeleženci izmenjali knjige s posvetili. Prireditev bo potekala predvidoma od 10.30 do 14.00. Udeležencem zaključne prireditve bomo poslali natančnejši program naknadno.

Prijavnico pošljite do petka, 13. marca 2020, na e-naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled., kjer lahko dobite tudi še več informacij.

 
Glavni cilj: prispevati k miru in varnosti s sodelovanjem držav na področjih izobraževanja, znanosti in kulture z namenom poglobiti splošno spoštovanje pravice, zakona prava ter človekovih pravic in osnovnih svoboščin.

192 držav članic, Slovenija članica od leta 1992

Projekti, ki jih podpira UNESCO:

  •     programi za povečanje pismenosti
  •     tehnični programi
  •     mednarodni znanstveni programi
  •     regionalni in kulturnozgodovinski projekti
  •     promocija kulturne raznolikosti
  •     sporazumi o mednarodnem sodelovanju za zavarovanje svetovne kulturne in naravne dediščine
  •     varovanje človekovih pravic, pravice do svobode govora in tiska
  •     pomoč pri razvoju nerazvitih delov sveta

 

ENO - ENVIROMENT ONLINE

Program ENO – Environment Online!

 

Gimnazija Ledina že tretje leto sodeluje v mednarodnem programu ENO – Environment Online, ki ga vodi finska organizacija ENO Programme Association s sedežem v mestu Joensuu, pooseblja pa ga njegov ustanovitelj Mika Vanhanen. Program povezuje več kot 6000 šol iz 135 držav po vsem svetu z namenom promocije trajnostnega razvoja. Ena od dejavnosti programa je ENO Tree Planting Day/Enov dan sajenja dreves: vsako leto – septembra in maja – ENO-šole po vsem svetu sadimo drevesa in tako prispevamo k cilju programa: do leta 2017, ko bo Finska praznovala stoletnico samostojnosti, posaditi 100 milijonov dreves. Od prvega sajenja leta 2004 smo posadili okrog 5 milijonov dreves – doseči cilj bo sicer težko, a vredno se je potruditi!

Kljub temu je ENO neverjetno uspešen program, zlasti pri povezovanju šol z vsega sveta in promociji trajnostnega razvoja. O tem priča tudi več kot 15 državnih in mednarodnih nagrad, ki jih je prejel od leta 2000. Najnovejša je finska državna nagrada za ozaveščanje javnosti, podeljena 6. oktobra 2011.

V finskem mestu Joensuu poteka vsaki dve leti ENO-konferenca, na kateri se srečajo nacionalni koordinatorji ENO-šol in učitelji ter učenci z ENO-šol. Letos sva se konference, ki je potekala od 13. do 17. septembra pod naslovom Act now! Forests for Future/Ukrepaj zdaj! Gozdovi za prihodnost, prvič udeležili tudi predstavnici Gimnazije Ledina: Maruša Murn in Mojca Lotrič. Udeleženci konference smo spoznali vsakdan v finski osnovni šoli, obiskali narodni park Koli, prerešetali dosežke ENO-šol v preteklih dveh letih in zastavili načrt dela za naslednji dve leti. Dva dneva konference sta bila namenjena delavnicam na temo gozdov. Predstavnici Ledine sva pripravili delavnico izdelovanja priponk z motivi in slogani, ki promovirajo ohranjanje gozdov in sajenje dreves. Konferenco je spremljal bogat kulturni in izobraževalni program, v katerem je bil premierno predstavljen tudi dokumentarni film Jane's Journey, film o življenju in delu Jane Goodall, ki je bila tudi častna pokroviteljice konference.

Več o programu ENO:

http://www.enoprogramme.org/

Več o ENO-konferenci 2011:

http://217.149.52.103/~enopr940/index.php?option=com_content&view=article&id=64&Itemid=95

 

 

Podkategorije

unesco mednarodni projekti

unesco nacionalni projekti

unesco obeleževanje dni

unesco opisi projektov - splošni

unesco arhiv