Kaj so piškotki?

 

Piškotki niso nič novega, vsi obiskovalci spletnih strani imamo na svojih računalnikih, tablicah in mobilnih telefonih shranjenih že veliko piškotkov z različnih spletnih strani. Novo je zgolj to, da se z novo zakonodajo (ZEKom-1) spreminja način obveščanja oz. soglašanja obiskovalcev z njihovo uporabo.

 

Piškotki so majhne besedilne datoteke, ki jih večina spletnih mest shrani v naprave, s katerimi uporabniki dostopajo do  medmrežja, da bi lahko prepoznavala posamezne naprave, ki so jih uporabniki uporabili pri dostopu. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga uporablja uporabnik - ta lahko shranjevanje piškotkov po želji omeji ali onemogoči.

 

Piškotki so ključnega pomena za zagotavljanje do uporabnika prijaznih spletnih storitev. Interakcija med spletnim uporabnikom in spletnim mestom je s pomočjo piškotkov hitrejša in enostavnejša. Z njihovo pomočjo si spletno mesto zapomni posameznikove prednostne izbire in izkušnje, s tem je prihranjen čas, brskanje po spletnih mestih pa učinkovitejše in prijaznejše. Piškotki pa so lahko uporabljeni tudi za sledenje uporabniku in oglaševalske namene, kar pa želi zakonodajalec z novelo zakona ZEKom-1 preprečiti.

 

Podrobnejše informacije o piškotkih so na voljo v priročniku informacijske pooblaščenke.

 


Piškotki na ledina.si

 

Na spletnih straneh Gimnazije Ledinauporabljamo naslednje piškotke:

 

 • Piškotki za boljše delovanje spletne strani
  Med te piškotke spadajo piškotki, ki uporabniku omogočajo prilagajanje spletnih strani, na primer premeščanje blokov z vsebinami, podporo prenosu avdia/videa ipd.
 • Piškotki za prijavo uporabnikov
  Za prijavljanje registriranih uporabnikov na spletnih straneh RTV Slovenija uporabljamo piškotek z daljšo življenjsko dobo in svojim uporabnikom s tem omogočamo, da jim prijavnih podatkov ni treba vpisovati vsakič, ko obiščejo našo spletno stran.

 

Spletne strani GL ne uporabljajo t. i. "invazivnih" piškotkov, tj. piškotkov, ki bi se uporabljali za zbiranje (in posredovanje) podrobnih podatkov o uporabnikih, oglaševanje, trženje ali v druge namene, ki bi pomenili poseg v zasebnost uporabnikov.

 


Onemogočenje piškotkov

 

Uporabniki se lahko samostojno odločite, ali želite omogočiti uporabo piškotkov. Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Informacije o nastavitvah za piškotke (za različne spletne brskalnike) so na voljo na spodnjih povezavah:

 

 

Če piškotke izključite, bodo nekatere možnosti spletne strani onemogočene.

V soboto, 28. 9  in 12. 10. 2013, bomo v okviru realizacije avtentičnega učenja izvedli zadnji del medpredmetne povezave geografije, zgodovine in kemije – obisk čokoladnice Zotter v Avstriji.

V čokoladnici si bodo dijaki lahko ogledali postopke proizvodnje čokolade, krati pa bodo lahko degustirali različne čokoladne napitke, čokolade z najrazličnejšimi dodatki sadja ter različnimi vsebnostmi kakava in še in še. Spremljali vas bomo profesorji.

Dijaki naj imajo s seboj VELJAVNI OSEBNI DOKUMENT, MALICO in PLASTENKO VODE (za nevtralizacijo okusa pri degustaciji čokolade).

Odhod je v obeh terminih ob 7.00  izpred parkirišča Gimnazije Ledina.

Predviden povratek v Ljubljano je med 18.00  in 19.00  uro.

 

Dan brez čokolade je kot dan brez sončnega žarka J

V Londonu smo stali na ničelnem  poldnevniku, občudovali Canary Wharf in mnoge znamenitosti, videli predstavo v planetariju, se popeljali z ladjico po Temzi ter obiskali Stamford Bridge in navijali za Chelsea. Nekdanji ledinec, ki študira v Londonu, nas je seznanil z načinom življenja in študija v tem kozmopolitanskem mestu.

Ksenija Terglav Jakopin

 

London_3

S pilates vadbo pričenjamo v ponedeljek, 7. oktobra ob 14.10 v uč. 115. Za več info me povprašaj med odmorom ali na mejl Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..

Se vidimo.

Na spodnji povezavi si lahko preberete kaj se je na Gimnaziji Ledina dogajalo na dnevu odprtih vrat in si ogledate nekaj foto utrinkov.

Vsi ledinci lepo vabljeni na premiero dokumentarnega filma "The Unseen Iran", pri nastanku katerega je sodelovalo veliko dijakov Gimnazije Ledina. Premiera filma bo, 18. 10. 2013, v kinu Komuna ob 20h. Vstop prost. Tukaj pa si lahko ogledate napovednik filma. 

Vsi dijaki, ki bi se radi udeležili mednarodnega tekmovanja v informacijski in računalniški pismenosti Bober, se lahko na tekmovanje prijavite pri profesorici Poloni Črtalič, najkasneje do petka, 8. 11. 2013. Na tekmovanje se lahko prijavite tudi preko elektronskega sporočila na naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.. V sporočilu obvezno navedite vaše ime, priimek in letnik. 

Kako izgledajo naloge na tekmovanju si lahko ogledate tukaj.

Vsi dijaki, ki greste na ekskurzijo v Benetke in na ogled beneškega Bienala, vabljeni na kratek sestanek, ki bo v ponedeljek, 14.10.2013 ob 13. uri v učilnici 111.

M. Gregorc

Si eden tistih dijakov/dijakinj, ki te zanima računalništvo in z njim povezane stvari, kot naprimer:

 • kaj je računalništvo in zakaj so znanja in veščine programiranja vedno bolj potrebne,
 • kako zgraditi spletni iskalnik kot je npr. Google (poenostavljen primer) v programskem jeziku Python,
 • spoznavanje temeljnih programerskih pristopov in podatkovnih struktur,
 • kaj so start-up podjetja, 
 • kako z idejo in znanjem programiranja spremeniti svet,
 • kako izgleda spletno programiranje?

Si želiš začeti programirati ali pa spoznati svet računalništva, pa ne veš kako se vsega skupaj lotiti? Če je tvoj odgovor, DA, potem je najbolje, da se konec meseca novembra priključiš, računalniškemu krožku, ki ga bo na Gimnaziji Ledina izvajal bivši ledinec, Boris Savic, ki je letos diplomiral na Fakulteti za računalništvo in informatiko. Boris je trenutno zaposlen kot razvijalec, vodja projektov za mobilne aplikacije, računalništvo v oblaku, vodi lasten start-up in aktivno pomaga še pri dveh start-up podjetjih kot svetovalec.

Če si želite priključiti računalniškemu krožku, ki se bo odvijal enkrat tedensko (2 šolski uri) na Gimnaziji Ledina, se zainteresirani, lahko prijavite pri profesorici Poloni Črtalič ali pošljete elektronsko sporočilo na naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

»S spremembami v načinu življenja lahko prispevamo k lastnemu preživetju in blagostanju, predvsem pa k ohranitvi planeta.«                                

                                                                                                                                        (Jeremy Irons)

 

V PETEK, 25. OKTOBRA 2013, NA GIMNAZIJI LEDINA

DAN ODPRTIH VRATEKODAN

 

Dragi osnovnošolci, starši, učitelji, predstavniki institucij!

 

VABLJENI, da se nam pridružite na Dnevu odprtih vrat.

 

Z nasmeški na obrazih in polni novih doživetij se vračamo domov. Prejmite sončne toskanske pozdravčke.

Italijanski ledinci

 

Ekskurzija v VBEkskurzija VB_2

Lepo pozdravljamo vse ledince in starše. Obiskali smo Luksemburg, Bruselj in Canterbury. Srečno smo prispeli v London. Nevihte nismo občutili, smo pa videli Stonehenge in uživali v Oxfordu. Skoraj smo srečali Harrya Potterja!

Ksenija Terglav Jakopin

29. 10. 2013