Tabor z mednarodno udeležbo se je odvijal v Tolminu in bližnji okolici. Poleg naših dijakov Leje Kobe in Luke Novaka so se ga udeležili še dijaki 6. gimnazije Beograd, Slovenska gimnazija Celovec in seveda dijaki »Šubičke«. Potekal je od petka, 15. junija do ponedeljka, 18. junija 2018.

 

Namen tabora je bilo interdisciplinarno raziskovanje narave in spoznavanje sledov preteklosti s pomočjo astronomije, biologije, ekologije, fizike, kemije, francoščine in zgodovine z obilo gibanja in športa ob reki Soči. Bivali smo v CŠOD Soča v Tolminu.

 

fotka

FIZIKA IN ASTRONOMIJA

Dijaki so se posvetili proučevanju svetlobe, izvajali poskuse, iskali zanimive optične pojave na nebu…

Čez dan so opazovali Sonce oziroma izbruhe na Soncu, ponoči so se posvetili čarobnemu nočnemu nebu (opazovanje Jupitra in njegovih lun, Saturna, zvezne kopice, ostankom supernove…).

V vednost

  1. julija 2018 bo ob (največja faza glej proti jugovzhodu) 21.21h popolni Lunin mrk.

 

BIOLOGIJA

Dijaki so se spoznali z osnovami terenskega dela, preučevali so raznolikost in povezanost ekosistemov…  Spoznali so stopnja onesnaženosti okolja, iskali invazivne rastlinske vrste, iskali možne rešitve za preživetje planeta.

 

FRANCOŠČINA

Dijaki so se spoznali s francoščino za vsakdanjo rabo, njihovo tradicionalno kuhinjo in jo primerjali s slovenskimi jedmi, obroki in navadami.

 

KEMIJA

S kemijskimi raziskovalnimi metodami so dijaki pregledali zemljo, vodo in zrak, določili njihovo sestavo in stopnjo onesnaženosti. Spoznali so se s uporabnostjo kemije v kozmetiki, izdelali se milo, različne kreme …

 

ZGODOVINA

Spoznali so Zgornje Posočje v obdobju Velike vojne. Spoznali so zanimive zgodovinske vire: vojaške dnevnike, fotografije, tedanje časopise, pričevanja… Razpravljali so o smislu in nesmislu vojne.

 

ŠPORT

Športne aktivnosti so se odvijale na igrišču in v okolici doma. Veliko časa smo preživeli ob Soči.

 

fotka fotka fotka fotka fotka fotka

Boris PAVLIHA, prof.