16. oktobra 1945 je bila v okviru Združenih narodov ustanovljena Svetovna organizacija za hrano in kmetijstvo FAO (Food and Agriculture Organization), zato ta dan praznujemo kot svetovni dan hrane vse od leta 1979.

FAO ob tem dnevu izpostavlja lakoto, ki pa je glede na finančne in tehnološke vire, s katerimi razpolaga svet, nesprejemljiva. Svetovni dan hrane ponuja priložnost za razmislek, da se poudari stisko več milijonov kronično podhranjenih ljudi na svetu. Na drugi strani pa živi več kot milijarda prekomerno hranjenih ljudi. Ob tem bi se moral vsak izmed nas zamisliti nad svojimi dejanji, saj bi zavrženi ostanki hrane za ljudi, ki trpijo hudo pomanjkanje, pomenili prepotreben obrok, ki ga največkrat nimajo. Tudi v Sloveniji beležimo neenakosti v zdravem prehranjevanju zaradi socialno-ekonomskih razlik. S sloganom »#BrezLakote« FAO opozarja na vse večji prepad med razvitim in nerazvitim svetom.

Na šoli smo obeležili svetovni dan hrane s pripravo jabolčne čežane in z ozaveščanjem našega dojemanja zdrave hrane in oskrbe z njo. Lupili, rezali in kuhali smo ekološko pridelana jabolka, pripravljeno čežano pa razdelili med dijake - ledince. Prizadevali smo si, da porabimo čim manj plastike, zato smo čežano delili v papirnatih lončkih z uporabo lesenih žličk. Na koncu glavnega odmora je ni ostalo nič, kar je nas, ki smo jo pripravili, zelo razveselilo. Kuhali smo v zelo prijetnem okolju, z dobrim vzdušjem in se ob pripravljanju čežane tudi zabavali. S tem smo poudarili pomen učinkovite porabe jabolk, njihove ekološke pridelave in lokalne ter sezonske hrane.

Recept za dušena jabolka z dodatki najdete tukaj.