5.del
 

Današnji dan je bil zadnji dan v Parizu😢. Jutro smo začeli enako kot vsakega do sedaj (z odličnim francoskim zajtrkom🥐☕️). Nato smo se okoli devete ure odpravili proti Louvru, kjer smo si ogledali muzej. Louvre je največji umetniški muzej na svetu, zato je bilo nemogoče, da bi si ogledali vse. Kljub temu, da nismo videli vsega, pa nismo želeli zamuditi ogleda svetovno znane Mona Lise🖼. Naša naslednja točka na programu se je nahajala blizu muzeja sodobne umetnosti Pompidou, kjer se nahaja tudi zelo veliko trgovin. Puncam so se oči kar zasvetile, ko so slišale, da se bliža "šoping"🛍😍. Tam smo imeli tri ure prostega časa, da smo se sprehodili po ulicah Pariza in seveda na veliko kupovali. Okoli sedemnajste ure smo se z metrojem ponovno odpravili proti hotelu🚞, kjer smo spakirali svoje stvari in se odpravili na pot. Sedaj nas čaka 16-urna vožnja domov, ki jo bomo zagotovo večino prespali😴. (popotnice iz 3.C) 👋🏻🇫🇷

 
 
 

 

4. del

Danes je predzadnji dan naše francoske dogodivščine. Dan se je začel zelo (zelo, zelo) zgodaj. Ob 7:30 (ledinski najljubši uri) smo odšli iz hotela na kratko panoramsko vožnjo po Parizu s postankom pri znamenitem Eifflovem stolpu. Sami smo se odpravili na stolp, ga raziskali in naredili veliko fotk. Sicer smo malo tudi zmrznili, ampak ok. Po ogledu Eiffla smo se odpravili še proti Versaillesu, ki so nam ga včeraj zaradi stavke zaprli pred nosom. Sprehodili smo se po znameniti zrcalni dvorani in kraljevih sobanah. Mraz nas ni motil, ko smo se sprehajali po čudovitih Versailleskih vrtovih. Sledila je vožnja nazaj v Pariz in večerja. Po večerji pa se je začel najbolj pomemben del našega dneva, tekma Francija : Kolumbija v nogometu. V tem trenutku poteka 51 minuta in Francozi na srečo zmagujejo. To pa je to iz naše strani. Au revoir (popotniki iz 3. f in Tara)

P.S.: Na žalost je Francija zgubila, ampak bomo jutri svojo žalost pozdravili z nakupovanjem na Elizejskih poljanah.

 

 

3. del

Zjutraj smo se zbudili in zobe smo si umili, eni na to so pozabili, drugi pa umiti okoli smo hodili.

Caenski grad smo si ogledali in zaradi stavke ogled v Versaillesu odpovedali.

Nato do Pariza smo se odpeljali in po njem pohajkovali.

Na večerji lep pogled na ulice smo imeli in dobro z rakci se naje’li.

Po erotični ulici smo hodili in si raje oči zakrili, v Belo golobico smo vstopili in od lepote se čudili.

Deveto uro smo čakali, da lučke na Eifflovem stolpu so prižgali in tako bomo s pesmijo končali. 

(popotniki iz 2. f in 4. f)

 

2. del

V sredo zjutraj smo se zbudili z napolnjenimi baterijami za prihajajoči dan. Skupaj smo pojedli francoski zajtrk in se odpravili na avtobus. Pot nas je vodila v uro in pol oddaljen kraj Etretat. Tam smo si ogledali mogočne klife, ki jih je ustvarila mati narava. Naredili smo nekaj posnetkov in preprosto uživali v mestecu. Nato smo se napotili v mesto Honfleur, kjer smo si ogledali cerkev svete Katarine, najstarejšo leseno cerkev v Franciji. Potem smo odšli na predzadnjo destinacijo, ki smo jo imeli v načrtu danes. V obalnem mestecu Arromanche smo obiskali muzej izkrcavanja zaveznikov, v katerem smo si pogledali dva filma, in se sprehodili po peščeni plaži, kjer smo videli ostanke iz vojne. Nato nas je čakala samo še pot do hotela v Caenu. Tam nas je pričakala topla večerja. Po prijetnem druženju in spoznavanju novih krajev smo odšli v sobe in zaspali v napetem pričakovanju jutrišnjega dne. (popotniki iz 1. g)

1. del

V ponedeljek v večernih urah smo se dijaki Gimnazije Ledina odpravili na težko pričakovano ekskurzijo. Po 20 urah vožnje smo prispeli v Rouen, glavno mesto Normandije, kjer smo občudovali lepe stavbe. Pred Rouenom smo se ustavili še v Reimsu in si od blizu ogledali gotsko katedralo. Zelo nas je navdušila natančna arhitektura, najbolj presenetljivo pa je, koliko truda so vložili v gradnjo. Zgodovina katedrale je zelo zanimiva, v njej so bili od leta 498 namreč kronani francoski kralji, zadnji izmed kronanih, Karel X., pa je pokopan v Sloveniji. Dolgo pot smo si 'skrajšali' s spancem, čeprav smo od navdušenja le stežka zatisnili oči. Bolj kot spanec pa nas je kratkočasilo klepetanje s prijatelji in spletanje novih prijateljstev. Začetek ekskurzije je bil torej obetaven. (popotniki iz 1. c)