Prisrčno vas vabimo na dan odprtih vrat Gimnazije Ledina - ekodan, ki bo v soboto, 29. 9. 2018.

Od 7.30 do 9.55 (prve 3 šolske ure) lahko prisostvujete pouku, od 10.30 do 12.55 pa se udeležite različnih dejavnosti na šoli in zunaj nje. Več o dogajanju lahko preberete tu

Tudi letos bo od 16. do 22. septembra potekal Evropski teden mobilnosti (ETM).

Vabimo vas, da skupaj razmislimo, kaj bi lahko naredili za zdravje in okolje z izboljšanjem potovalnih in gibalnih navad.

»Združuj in učinkovito potuj« je slogan letošnjega ETM.

Že s tem, da se v šolo ali npr. v trgovino odpravimo peš ali s kolesom, ali pa da se sprehodimo do javnega prevoza in izberemo stopnice namesto dvigala, da se na sestanek odpravimo s kolesom ali peš, naredimo veliko za svoje zdravje, poleg tega pa smo prijazni tudi do okolja, v katerem živimo.

Zato vas vabimo, da v času ETM 2018 med 16. in 22. septembrom prihajate v šolo peš, s kolesom ali pa z javnim prevozom. Tistim, ki imate slabše povezave z javnimi prevoznimi sredstvi predlagamo, da se organizirate na način, da se boste pripeljali v službo vsaj trije v enem avtomobilu. Morda boste po enotedenski praksi spoznali, da je tak način mobilnosti prijeten, ekološki, bolj zdrav in cenejši, in razmislili o dolgoročnih spremembah naših potovalnih in gibalnih navad. Vsem tistim, ki takšno prakso že izvajate, iskrene čestitke.

 

EKOtim Gimnazije Ledina

 

Vabimo vas, da si ogledate priponko.

 
 

Akcija »Očistimo Slovenijo - Še zadnjič« poteka v okviru največjega okoljskega projekta na svetu, prostovoljske akcije World Cleanup Day.

15. septembra 2018 se bomo prostovoljci v 150 državah s celega sveta z združenimi močmi trudili za lepše in čistejše okolje. Akciji, ki jo poznamo, je dodan slogan »Še zadnjič« v želji, da bi naredili korak naprej v miselnosti, da bi postali bolj preudarni potrošniki, ustvarili manj odpadkov in razvili boljši občutek za odpadke in okolje.

Ker si prizadevamo za prijeten šolski prostor in njegovo okolico, se bomo ledinci najprej spoprijeli s čiščenjem pred domačim pragom. Okolico šole in dvorišče bomo urejali v petek, 14. septembra, s pričetkom ob 13. uri.

V okviru projekta »Očistimo Slovenijo – Še zadnjič« pa bomo ledinci sodelovali s čiščenjem Šmarne gore.

Povabljeni vsi, da se nam pridružite v petek, 14. septembra 2018,  od 13. ure naprej ali v soboto, 15. septembra, ob 9.00, ko se dobimo se pred Gasilnim domom v Tacnu. Za rokavice in vreče za smeti je poskrbljeno.

Prideš?!

Za jesenski maturitetni rok 2018 je razpored ustnih izpitov objavljen na oglasni deski ŠMK v drugem nadstropju Gimnazije Ledina.

Kandidate obveščamo, da so razporedi ustnih maturitetnih izpitov spomladanskega roka objavljeni na oglasni deski šolske maturitetne komisije v drugem nadstropju Gimnazije Ledina.

Razpored popravnih in predmetnih izpitov za spomladanski izpitni rok bo objavljen v sredo, 27. 6. 2018, ob 10.00, na oglasni deski šole v I. nadstropju. Izpiti se začnejo v petek, 29. 6. 2018.

»NE ZOPERSTAVI SE NARAVI! Z NJO SODELUJ!«

Ledinci se bomo v Vrtu eksperimentov predstavili v soboto, 2. junija, in nedeljo, 3. junija 2018, z zanimivimi eksperimenti, ki omogočajo primerjavo med titanovim dioksidom v makro- in nanoobliki, sintetični snovi, ki je v kreme za sončenje dodana večinoma v nanoobliki, saj odbija UV-žarke. Z obiskovalci bomo kritično razmišljali, v čem so prednosti in slabosti nanodelcev in nanotehnologije. V skrbi za poletno nego kože bo na voljo preizkus v šoli izdelane kreme za sončenje iz naravnih in okolju prijaznih snovi. Izvedeti in preizkusiti bo mogoče, kako izdelati učinkoviti oljni repelent proti klopom in komarjem. Na voljo bo tudi degustacija mlečne prosene kaše s suhimi slivami, saj je proso žito, ki med redkimi rastlinami vsebuje silicijevo kislino v topni obliki in tako koristi zobni sklenini, nohtom in lasem. V želodcu povzroči alkalno reakcijo, pospešuje odvajanje vode in potenje ter deluje kot naravni antibiotik.

Vabljeni, da nas obiščete med 10.00 in 18.00 na Stritarjevi ulici v Ljubljani.

 Več o dogajanju si lahko preberete na spodnjih povezavah.

 Več o Znanstivalu: www.znanstival.si

Več o Vrtu eksperimentov: http://www.znanstival.si/vrt.htm

Spodnja meja za vpis v 1. krog v šolsko leto 2018/19 je bila 159 točk.