Glavni cilj: prispevati k miru in varnosti s sodelovanjem držav na področjih izobraževanja, znanosti in kulture z namenom poglobiti splošno spoštovanje pravice, zakona prava ter človekovih pravic in osnovnih svoboščin.

192 držav članic, Slovenija članica od leta 1992

Projekti, ki jih podpira UNESCO:

  •     programi za povečanje pismenosti
  •     tehnični programi
  •     mednarodni znanstveni programi
  •     regionalni in kulturnozgodovinski projekti
  •     promocija kulturne raznolikosti
  •     sporazumi o mednarodnem sodelovanju za zavarovanje svetovne kulturne in naravne dediščine
  •     varovanje človekovih pravic, pravice do svobode govora in tiska
  •     pomoč pri razvoju nerazvitih delov sveta

 

ENO - ENVIROMENT ONLINE

Program ENO – Environment Online!

 

Gimnazija Ledina že tretje leto sodeluje v mednarodnem programu ENO – Environment Online, ki ga vodi finska organizacija ENO Programme Association s sedežem v mestu Joensuu, pooseblja pa ga njegov ustanovitelj Mika Vanhanen. Program povezuje več kot 6000 šol iz 135 držav po vsem svetu z namenom promocije trajnostnega razvoja. Ena od dejavnosti programa je ENO Tree Planting Day/Enov dan sajenja dreves: vsako leto – septembra in maja – ENO-šole po vsem svetu sadimo drevesa in tako prispevamo k cilju programa: do leta 2017, ko bo Finska praznovala stoletnico samostojnosti, posaditi 100 milijonov dreves. Od prvega sajenja leta 2004 smo posadili okrog 5 milijonov dreves – doseči cilj bo sicer težko, a vredno se je potruditi!

Kljub temu je ENO neverjetno uspešen program, zlasti pri povezovanju šol z vsega sveta in promociji trajnostnega razvoja. O tem priča tudi več kot 15 državnih in mednarodnih nagrad, ki jih je prejel od leta 2000. Najnovejša je finska državna nagrada za ozaveščanje javnosti, podeljena 6. oktobra 2011.

V finskem mestu Joensuu poteka vsaki dve leti ENO-konferenca, na kateri se srečajo nacionalni koordinatorji ENO-šol in učitelji ter učenci z ENO-šol. Letos sva se konference, ki je potekala od 13. do 17. septembra pod naslovom Act now! Forests for Future/Ukrepaj zdaj! Gozdovi za prihodnost, prvič udeležili tudi predstavnici Gimnazije Ledina: Maruša Murn in Mojca Lotrič. Udeleženci konference smo spoznali vsakdan v finski osnovni šoli, obiskali narodni park Koli, prerešetali dosežke ENO-šol v preteklih dveh letih in zastavili načrt dela za naslednji dve leti. Dva dneva konference sta bila namenjena delavnicam na temo gozdov. Predstavnici Ledine sva pripravili delavnico izdelovanja priponk z motivi in slogani, ki promovirajo ohranjanje gozdov in sajenje dreves. Konferenco je spremljal bogat kulturni in izobraževalni program, v katerem je bil premierno predstavljen tudi dokumentarni film Jane's Journey, film o življenju in delu Jane Goodall, ki je bila tudi častna pokroviteljice konference.

Več o programu ENO:

http://www.enoprogramme.org/

Več o ENO-konferenci 2011:

http://217.149.52.103/~enopr940/index.php?option=com_content&view=article&id=64&Itemid=95

 

 

Podkategorije

unesco mednarodni projekti

unesco nacionalni projekti

unesco obeleževanje dni

unesco opisi projektov - splošni

unesco arhiv