Brez cigarete naj bo vsak dan lep in zdrav!


V nedeljo, 31. januarja, bomo obeležili Dan brez cigarete, ki lahko vse nekadilce spomni, da že s tem, da ne kadijo, veliko doprinesejo k zdravemu načinu življenja in odgovornemu ravnanju z okoljem, kadilcem pa ponudi priložnost in spodbudo za opustitev te škodljive razvade.
Zaradi bolezni, povzročenih s kajenjem, umre približno polovica kadilcev. V Sloveniji to vsako leto pomeni smrt 3.600 posameznikov ali skoraj 10 na dan, pri čemer vsak četrti umre pred 60. letom starosti.
Ker se zavedamo nevarnosti kajenja, bomo v petek, 29. januarja 2016, na šoli organizirali nekaj aktivnosti z namenom osveščanja pred njegovimi posledicami.
Po šolskem radiu bomo prisluhnili intervjuju z učiteljem matematike, ki ni nikoli kadil, a ima s kajenjem negativno izkušnjo.
Na hodnikih boste zasledili slogane, ki so povezani s škodljivo razvado, na šolskem zaslonu pa slikovno spodbudo za razmislek.
V avli šole bo organiziran kviz o kajenju. Toplo vabljeni, da se ga udeležite! Nagrade so privlačne in slastne!


Znano je, da kajenje škoduje vsem organom v telesu in dokazano povzroča številne bolezni. Cigaretni dim je krivec za številna rakava obolenja, od raka pljuč in dihalnih poti, ustne votline in žrela do raka debelega črevesa in danke, raka materničnega vratu, jajčnikov in levkemije. Kadilci so bolj ogroženi tudi za bolezni srca in ožilja, bolezni dihal, sladkorno bolezen in revmatoidni artritis. Kajenje povzroča spremembe imunskega sistema, erektilno disfunkcijo, slepoto, očesne mrene, starostno degeneracijo rumene pege, nizko kostno gostoto pri ženskah in posledično zlome kolka ter parodontalno bolezen. Cigaretni dim je krivec tudi za poslabšano zdravstveno stanje nasploh.
Čimprejšnja opustitev kajenja pomembno izboljša zdravje in podaljša življenjsko dobo. V pomoč pri opustitvi kajenja so v Sloveniji na voljo številne brezplačne vrste pomoči, tudi svetovalni telefon za pomoč pri opuščanju kajenja na številki 080 2777.