DAN ODPRTIH VRAT - EKO DAN
sreda, 28 november 2012

»Vse, od najmanjše travice, najmanjšega žužka do najmogočnejšega drevesa, je povezano z ljudstvi tega planeta in materjo Zemljo, njenimi vetrovi, ognji in vodami.«   (Julia Doria) 

DAN ODPRTIH VRAT – EKO DAN

V četrtek, 21. novembra 2012, je naša šola odprla svoja vrata, in se med drugim predstavila v sklopu eko dneva s številnimi dejavnostmi, ki so bile povezane z energijo.

Osnovnošolci so se nam pridružili pri pouku od pol osmih zjutraj naprej. Dan odprtih vrat smo slovesno otvorili med glavnim odmorom z izobešenjem EKO in UNESCO zastave. Po kratkem nagovoru ravnatelja o pomenu EKO šole in UNESCA ter predstavitvi knjige Ognjeno srce, je sledilo povabilo na ledinski zajtrk (kruh z maslom, marmelado ali medom in napitkom: bela kava, kakav ali čaj).

V dijaškem kotičku so dijaki pripravili tradicionalni ledinski sladoled s tekočim dušikom, ki je bil serviran v kornetih. Nekateri dijaki so se zaigrali z baloni in jih napolnili s helijem. Istočasno je potekala tudi predstavitev projekta mednarodne izmenjave naših dijakov in njihovih mentorjev z naslovom »Free Time Under Microscope – Diversity Enriching United Europe.

Dijaška skupnost je organizirala prodajo slastnih muffinov, ki so jih dijakinje spekle same, izkupiček pa je bil namenjen za dobrodelne namene.

V sklopu eko dneva so bile 5. in 6. šolsko uro organizirane raznovrstne delavnice. V telovadnici so dijaki 1. in 2. letnika spremljali privlačne kemijske poskuse, ki jih je izvajal fakultetni profesor dr. Ivan Leban.

Danes živimo v dobi plastike. Koliko embalaže se v resnici reciklira, kako to vpliva na okolje in živali, kaj je to biorazgradljiva plastika, kakšne so njene prednosti in težave, je pojasnila dr. Elizabeta Tratar Pirc, s Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo v Ljubljani.

Dijaki so izdelovali vetrnice iz plastenk, se pogovarjali o prednostih in slabostih alternativnih virov energije in izdelali načrt, kako na preprost način privarčevati energijo. Nekaj svojih zamisli in idej so prenesli na plakate, ki so jih obesili po šoli.

Globok vtis in pečat je dijakom pustilo potopisno predavanje Po poteh Bolivije, Peruja in Venezuele, saj je učitelj Peter Prhavc primerjal življenje in navade tamkajšnjih domorodcev z našimi življenjskimi navadami.

Dan se je zaključil z napeto tekmo v odbojki med dijaki in učitelji. Začetek in polčas tekme so popestrile ledinske navijačice. Zmago so slavili naši dijaki, ki jim iskreno čestitamo.

Nika Grošelj, 1.b