TOREK, 14. 3. 2017
Prvi dan našega evropskega potovanja smo preživeli v čarobni Mali Franciji - starem delu Strasbourga, popoldan pa smo obiskali srce evropske demokracije - Evropski parlament.
Dobrodošlico sta nam izrekla slovenska evropska poslanca, ga. Fajon in g. Bogovič. Predstavila sta nam svoje delo, ostal pa je tudi čas za vprašanja ledincev o aktualnih dogodkih v EU in po svetu. Po pogovoru smo se odpravili v glavno sejno dvorano, prisluhnili debati ostalih poslancev in na lastni koži občutili politično atmosfero. Ogled smo končali s skupinsko sliko pod evropskimi zastavami. Slovenska je še posebej lepo zaplapolala.
Po naporni nočni vožnji in natrpanem urniku smo z užitkom zmazali odlično francosko večerjo. Zdaj pa smo že na poti proti novim dogodivščinam.

 

ČETRTEK, 16. 3. 2017 
Adijo, Francija; pozdravljena, Švica! Potem ko smo se najedli francoskih rogljičkov, smo se odpravili v glavno mesto Lorene, Nancy, kjer smo si ogledali stari del mesta. Pot smo nadaljevali na grad Haut-Koeningsburg, ki je bil last nemškega cesarja Viljema II. Ogledali smo si notranjost in uživali v prelepem razgledu, ki ga grad ponuja. Naše popotovanje smo nadaljevali v prijetni vasici Riquewihr z izjemno ohranjeno zgodovinsko arhitekturo iz 16. stoletja. Dan smo zaključili z večernim sprehodom po Colmarju in okusno večerjo. Sedaj smo že na poti do glavnega mesta Švice - Berna. :)

Naš četrti dan je bil bolj ali manj vožnja iz francoskega Colmarja prek švicarskega Berna v Ženevo, s postankom v francoski verziji Mercatorja. Ko smo prestopili švicarsko mejo, smo ob pogledu na slikovito pokrajino poslušali izčrpno predavanje našega vodiča. Dobili smo veliko novih informacij o Švici, ki si jih nismo ravno zapomnili. Po dolgi vožnji smo končno prispeli v Bern, ki je na Unescovem seznamu kulturne dediščine. Na kratko smo si ogledali središče mesta z znanim urnim stolpom, vodnjaki in arkadami. Sledilo je nekaj prostega časa, ki ga je večina porabila v čokoladnicah ob odločanju, ali je izdelek res vreden svoje astronomske cene. Na koncu smo si ogledali še pravega medveda, značilni znak mesta. Sledila je dolga vožnja proti Ženevi, ki jo je zaznamoval kviz o filmski glasbi (proti naši volji), pogled na palačo OZN in zastojem na eni izmed ulic v Ženevi. Izmučeni smo prišli do restavracije, kjer nas je spet čakala kulinarična poslastica, po večerji pa smo popadali v postelje.

PETEK, 17. 3. 2017

Danes smo obiskali Cern – inštitut, ki se ponaša z najpomembnejšimi raziskavami in odkritji na področju fizike. Najprej smo se pogovarjali s slovenskim raziskovalcem Andrejem Goriškom, ki je odgovoril na naša vprašanja, nato pa smo se sprehodili skozi Microcosm, muzej, kjer je predstavljen pospeševalnik delcev, in poslušali predavanje o zgodovini Cerna in dosežkih, ki so jih dosegli raziskovalci v tem inštitutu. Izvedeli smo veliko novega o fiziki osnovnih delcev. Sledil je še obisk kontrolne sobe, kjer nadzorujejo delovanje nekaterih sistemov na Mednarodni vesoljski postaji. Pot nadaljujemo proti Italiji v dolino Aoste.