V sodelovanju z Institutom “Jožef Stefan“, ki  kot partner sodeluje v evropskem projektu »Stemforyouth«, katerega cilj je navdušiti mlade za študij naravoslovnih in tehniških ved, je naša šola z »Dogovorom o sodelovanju« potrdila sodelovanje pri testiranju učnih programov s področja kemije.

Z oddelkoma 2.G in 3.C smo v mesečnem obdobju od 16. aprila do 17. maja 2018  izvedli 9 modulov, ki zajemajo aktualno tematiko in uporabnost kemije na različnih področjih vsakdanjega življenja.

 

  1. Kemija v nanotehnologiji. Preizkus sončnih krem in fotokatalitični test.
  2. Kemija v računalništvu. Piezoelektrični materiali.
  3. Energije in okolje. Sončne celice ter vetrna turbina.
  4. Kemija v transportu. Korozija aluminija in aluminijevih zlitin ter možnosti za inhibicijo.
  5. Kemija v medicini. Mikroorganizmi v/na vsakodnevnih predmetih in difuzijski antibiogram.
  6. Kemija v športu. Superhidrofobne prevleke na aluminiju za aplikacije v športu.
  7. Kemija v kmetijstvu. Določanje količine vitamina C v hrani.
  8. Recikliranje. Aluminijeve zračne baterije za enostavnejšo reciklažo.
  9. Kemija v proizvodnji. Korozija železa v kloridnem mediju.

Moduli so bili izpeljani na osnovi pogovora, razlage, IKT podpore,  skupinskega in sodelovalnega učenja,  samostojnega in demonstracijskega eksperimentalnega dela, uporabo IKT in dosegljivih gradiv (aplikacij) s pomočjo uporabe mobilnih telefonov. Pri izvedbi zgoraj omenjenih devetih modulov so dijaki razvijali naravoslovno-matematične kompetence, eksperimentalne veščine, kompetence Informacijsko-komunikacijske tehnologije, jezikovno pismenost in kritično mišljenje.

Z izvedbo omenjenih modulov so bili dijaki zelo zadovoljni. V evalvacijskem vprašalniku so izpostavili zanimivo in uporabno kemijsko tematiko, poudarili so, da je bil pouk veliko bolj dinamičen, pridobili so številne izkušnje na eksperimentalnem področju in dali pomen medpredmetnemu povezovanju s sodelovanjem profesorice informatike, Betke Burger, in laborantk za naravoslovje, ga. Katje Malus in ga. Jadranke Simič.

Projekt sem z dijaki izvedla Nika Cebin, prof. kemije.

 

 

1. mesto: Juš SMOLE, 4.G
(skok v višino)
 
Iskrene čestitke!
Aktiv ŠVZ
 

 

Na svetovni dan Rdečega križa, 8. maja, se je v Parku Tivoli odvijalo preverjanje znanja iz prve pomoči. Sodelovalo je enajst srednješolskih ekip, med katerimi je ekipa Gimnazije Ledina pokazala veliko znanja in zasedla odlično 6. mesto.

 

Mentorica Mateja Vengar

Konec aprila je šolska francoska gledališka skupina pred slovenskim občinstvom v dvorani Skladovnica premierno uprizorila predstavo Comédies tragiques. Nekaj dni kasneje pa smo že odpotovale v Firence na mednarodni gledališki festival  za mlade Théâtralisons ensemble, kjer so dekleta zelo uspešno nastopila pred mladimi iz petih različnih držav. V Italiji smo preživele štiri nepozabne francosko obarvane dni. Udeležbo na festivalu je delno finančno podprl Francoski inštitut.

Dijakinje 3. in 4. letnika Ela Božič, Isabela Rizvić, Amalia Felicijan, Lana Garin, Manca Medved in Rea Zupin so dokazale, da na odru obvladajo gledališko igro in francoščino!

Chapeau!

Mentorica Neža Umek Podgornik

 

 

V idilični Baški na otoku Krku rešujemo matematične orehe in se pripravljamo na zrelostni izpit, ki nas čaka čez 1 mesec.

 

Med reševanjem matematičnih nalog pa smo si glavo zbistrili v hribih in na/v morju v okolici Baške.

Pozdravljeni,

v maju, učno najbolj zahtevnem mesecu, bodo imeli ledinski tutorji tudi učne ure.

Učne ure bodo vsak četrtek v maju ob 13.45 v učilnici 23. 

Oglasite se lahko že takoj po počitnicah, 3. maja.

 

Lep pozdrav

ledinski tutorji 

 

 

Zaradi maturitetnega preizkusa iz slovenščine (pola I) se bo pouk v petek, 4. 5. 2018, začel ob 11.20, oziroma ustrezno kasneje, če dijaki ta dan s poukom ne začenjajo prvo šolsko uro. Velja petkov urnik, B turnus. Pouk bo trajal šest šolskih ur, to je do 16.30.

Včeraj je v Orlandu na Floridi prvič v zgodovini nastopila slovenska mladinska reprezentanca v cheer plesu in zasedla odlično 4. mesto.
Ponosni smo, da sta del reprezentance tudi dve naši dijakinji iz prvega letnika, Lea Lilik in Julija Cerar. Čestitamo!!!

 

V petek, 13. aprila 2018, je bila v Kinodvoru podelitev priznanj in nagrad tekmovanja Slovenščina ima dolg jezik - Književnost na filmu. Tekmovanje je že šesto leto pripravilo Slavistično društvo Slovenije. Ocenjevalna komisija, ki so jo sestavljali režiser in scenarist Miha Hočevar, pisatelj, pesnik, scenarist in igralec Andrej Rozman Roza ter predstavnici Slavističnega društva Katarina Leban Škoda in Klavdija Kranjc Jensterle, je filmom dijakov Gimnazije Ledina podelila šest srebrnih in šest bronastih priznanj. Nadarjenim filmarjem iskreno čestitamo!

Svetovni dan Zemlje (22. 4.) bo obelodanil zaključek Nacionalnega Unesco projekta Vzgajamo zelišča, »V starem iščem novo«, ki so ga izvajali tudi dijakinje in dijaki Gimnazije Ledina. Namen projekta je bil dijakom približati predvsem manj znana zelišča in vzpodbuditi njihovo radovednost in vedoželjnost v upanju, da razširijo svoje znanje o uporabnosti zelišč, ki jih po večini imenujemo kar »plevel«.

Poudarjali smo uporabnost zelišč iz domačega okolja, ki so večini morda manj znana, a vseeno zelo koristna, pa ne le v kuharske namene. Šentjanževka, na primer, se uporablja za izdelavo šentjanževega olja, s katerim tudi na našimi gimnaziji nudimo prvo pomoč pri lažjih opeklinah. Navadna plahtica je med drugim v veliko pomoč pri »ženskih težavah«, baldrijan pa pomaga pri nespečnosti …

Z dijaki smo na šolskem vrtu zasadili različna zelišča po izboru dijakov. Vsak dijak je v okviru krožka več mesecev skrbel za svoje izbrano zelišče, ga pobliže spoznaval in o njem in njegovi uporabnosti spisal seminarsko nalogo ter jo predstavil sošolcem.

Projekt se sicer zaključi 22. 4., vendar imamo v mislih še delavnico Pehta, kjer bojo dijaki svojo vrsto zelišča uporabili za izdelavo zdravilnih učinkovin (izdelovali bomo čaje, kremice, olja …). Nadaljevanje sledi.

 

Dijakinja Nina Pirc Jevšenak (1.B razred) je na srednješolskem državnem prvenstvu v kategoriji goli lok, dosegla 3. mesto.
 
ČESTITAMO!
 
3. mesto:
 
Cerkovnik Taja 4.C
Omahna Katja 4.A
Banožič Tina 4.A
Kmetič Anej 4.C
Volk Jaša 4.B
 
Čestitke za odličen rezultat!